Sociální demokracie hledá širokou shodu pro úpravy exekuce

31.01.2015 20:10

Komise pro exekuce, jejíž vznik iniciovala Česká strana sociálně demokratická, hledá širokou shodu pro návrh zákona na změnu v oblasti mobiliární exekuce. Strana tak dokládá , že při řešení bolestivého tématu nadále funguje v české politice jako vůdčí síla. ČSSD má pro ulehčení situace zejména rodin s dětmi už konkrétní opatření, řešit by se však měla také celá oblast nebankovních půjček.

Sociální demokracie hledá širokou shodu pro úpravy exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Sociální demokracie odvádí v souvislosti s exekucemi obrovský kus práce. Aktuální kroky strany potvrzují, že při řešení bolestivého tématu zůstává vůdčí silou. Kromě dřívějších senátních návrhů teď strana hledá širokou shodu na základních úpravách pro přiměřené a spravedlivé exekuce.     

„Cílem je právně ukotvit pravidla tak, aby exekuce negativním způsobem nepostihovaly zejména rodiny a přitom  pořád platilo, že dluhy se musejí splácet,“ říká místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.  

„Jsem rád, že chce sociální demokracie rozšířit počet věcí, které exekutor nebude moci při výkonu kompetence zabavovat. Je nepatřičné a nedůstojné, aby exekutoři z bytů odnášeli dětské hračky nebo spotřebiče nízké hodnoty, které jsou však nezbytné pro udržení základní hygieny rodiny. Stejně nepřípustný by měl být i prodej nemovitosti dlužníka pro dluh do 50 tisíc korun,“ doplňuje předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc.

Neméně důležitou oblastí, kolem které sociální demokracie ve spojitosti s exekucemi iniciovala širokou debatu, jsou nebankovní půjčky. V současné době v České republice působí zhruba 28 tisíc nebankovních poskytovatelů úvěrů. Ti až na výjimky připravují úvěrové smlouvy tak, že obsahují řadu ustanovení, které končí právě exekucemi. „Je nutné vytvořit takový zákon, na jehož základě by bylo možné poskytovat úvěry podnikatelsky pouze za podmínek stejných nebo obdobných jako u držitelů bankovní licence,“ uzavírá Alena Gajdůšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…