Sofie Chrtková: Roztříštěnost straniček a hnutí

12.10.2014 11:09

Po obdržení volebních lístků mě na okamžik zachvátil chaos. Kdo se má v množství nových hnutí a stranách vlastně vyznat? Nic neříkající sliby banálního charakteru a reklamy politických stran nebo hnutí, spíše voliče odradily, než přitáhly.

Sofie Chrtková: Roztříštěnost straniček a hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Možná i to bylo účelem, nevím. Zajisté v tom sehrála roli i celková politická situace, kdy občané žádají změnu, předchozí „změny“ vedly k horšímu, zavedené strany zklamaly na plné čáře a občané si začali zakládat mnoho vlastních straniček a hnutí v zoufalém domnění, že něco změní.

Na druhou stranu lze rovněž předpokládat, že straničky a hnutí jsou částečně infiltrovány neúspěšnými velkými stranami, aby se zvýšila možnost strčit prstíček tam, kam by se zaručeně nedostaly. Za velký nešvar lze považovat uplácení hlasů, formálně špatně zabezpečené volební  místnosti a vhození lístku  bez podpisu voliče pro možnou kontrolu. Nedůvěra voličů může vznikat i tím, že jsme jediní v Evropě, kde jsou dva volební dny, kdy se dá velmi dobře čachrovat s volebními lístky a výsledky. Volby mají tolik nedostatků, že se nelze divit, že mnoho voličů volbám nevěří a domnívá se, že jsou manipulovány a neodpovídají vhozeným hlasům, což zase odpovídá naší politické situaci a tomu, proč nežádoucí a zprofanové „osobnosti“ jsou stále u koryt.  A pravdou je, že voliči se mnohokrát dostavili k volbám s tím, že něco změní, ale nepředpokládali, že se volbami věci budou měnit k horšímu. Za 25 let občané byli tolikrát politiky zklamáni, že se to projevuje pochopitelně i na volbách malou účastí.

Naprosto nepochopitelné je, že na problémy naší společnosti a jejich odstranění je vybudováno mnoho straniček a hnutí, kdy je program, resp. přání a důvody, proč hnutí či strana vznikla, takřka totožné. Roztříštěnost nahrává současnému politickému systému, který je pak neodstranitelný a změny jdou k horšímu beze změn. Každá stranička a hnutí hrabe pro tu svoji malou kuličku a tím spíše škodí, než prospívá. Nepochopím, proč se v důležitých záležitostech malé strany a hnutí nespojí v jeden velký celek s hlavními body programu jako hrubou osnovou, protože detaily se mohou řešit za pochodu. Tato hnutí a malé strany však lákají voliče právě na podružná témata, aby se snad „lišily“, čímž odvádí od velkých a skutečných problémů, tím  voliče spíše odrazují a nahrávají větším stranám, aby pak voliči volili „menší zlo“, tedy zavedené strany, kdy je jasné, že se nezmění vůbec nic. Tato hnutí a straničky navíc působí zcela účelově, občany jsou vnímány jako strany a hnutí různých prospěchářů a na jedno použití. Občanům se tedy nelze vůbec divit.

Program jednoho velkého a společného uskupení straniček a hnutí by se vešel zhruba a nejvýše do 10-ti hlavních bodů všeho, co občanům vadí a jak změnit celý politický systém a vybřednout z veškerého marasmu, ve kterém se nacházíme. Chci-li postavit dům, začnu kopat základy a ne vymýšlet, jakou barvu budou mít obklady na WC a tvar kohoutků. Soustředím se na samotnou hrubou stavbu a pak řeším detaily.Tím se nechci dotknout stran a hnutí, které se o něco podobného již pokusily a pokouší, ovšem bezvýsledně. Jde  více o osobní moc a prosazení osobního názoru, než o společnou věc -  a to je hodně smutné. Pokud bude trvat roztříštěnost, nezmění se nic. Přišli jsem již o hodně.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce