Šojdrová (KDU-ČSL): Českým národním zájmem není jen plný žaludek

02.09.2014 22:35

„Není s kým jiným jednat než s Putinem. Putin je ruský prezident, má rozhodující vliv na to, co se dnes odehrává ve východní části Ukrajiny, evidentně má rozhodující vliv na to, jakým způsobem se chovají ukrajinští separatisté, a není nikdo jiný, s kým by se dalo v této věci jednat,“ pronesl na konci srpna předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Šojdrová (KDU-ČSL): Českým národním zájmem není jen plný žaludek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Nepřipomíná vám to něco? Zkusme si dosadit místo roku 2014 rok 1938, místo Putina „Herr Hitlera“ a uvedený výrok by pak mohl klidně vypadnout z úst nechvalně známému Neville Chamberlainovi stojícímu v čele britské vlády v předvečer Mnichovské krize. Ano, každé podobné srovnání bude mít vždy jednu nohu kratší, nicméně výše uvedená slova musí být zejména na základě naší historické zkušenosti s hozením přes palubu západním světem vnímána s velikou ostražitostí!

 Sobotkovi nelze upřít, že si aktuální ruskou hrozbu alespoň zčásti uvědomuje a dokáže ji i (byť opatrně) pojmenovat. O to více smutné pak ale je, že se svým postojem k dalšímu možnému zostření sankcí evidentně snaží pouze zavděčit se velké části vlastní strany a svým voličům. Hlavně si nenahněvat spolustraníky a voliče, vždyť volby tu budou do tří let!

 V ČSSD poměrně silně rezonuje názor, že Česká republika by měla být mostem mezi Východem a Západem. Právě takovou cestu razila po osvobození Československa v roce 1945 řada intelektuálů včetně prezidenta Beneše. Historie nám ale ukázala, jak tragická tato slepá cesta byla. Kulturně patříme na Západ a nejsme a neměli bychom být pro nikoho koridorem či mostem. Naše ukotvení v západním civilizačním okruhu je zatím pevné, ale dnešní dny nám velmi ukazují jeho potenciální křehkost.  Appeasement je luxus, který si viděno prizmatem našeho minulého národního utrpení nesmíme dovolit!

 Jednat je třeba, ale netvrdila bych, že sankce výsledky nepřinášejí.  Vždyť sankce uvalené EU a světovým společenstvím sotva vešly v platnost. Jaká v tom případě na druhou stranu přinášejí výsledky nekonečná jednání, která nejsou opřena o pevný hodnotový postoj? Jen další potoky krve nevinných lidí bez ohledu na stranu konfliktu! Například Angela Merkelová se přitom vyjádřila naprosto jasně a nalila sobě i občanům čistého vína, když prohlásila, že nové sankce německou ekonomiku sice poškodit mohou, ale „nedělat nic“ není možné. To přito?m jednání, která jsou samozřejmě nezbytná, ani v nejmenším nevylučuje. Jenom podotýkám, že objem německého zahraničního obchodu s Ruskem je přitom daleko větší, než ten náš.

 Michaela Šojdrová, poslankyně Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…