Šojdrová (KDU-ČSL): Čína, ačkoli je naším důležitým partnerem, není tržní ekonomika

14.05.2016 11:21

Podle europoslankyně Čína nesplnila všechny závazky učiněné při přístupu k WTO před 15 lety. Z tohoto důvodu nelze Číně takový status přiznat, ať už k tomu vedou jakékoli právní důvody.

Šojdrová (KDU-ČSL): Čína, ačkoli je naším důležitým partnerem, není tržní ekonomika
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

"Nedokážu si představit, že v rozporu s realitou přiznáme Číně status tržní ekonomiky. To by byla velká past, do které bychom se dostali. Pak bychom jen velmi obtížně hledali nástroje proti dumpingu," říká česká europoslankyně Michaela Šojdrová. Společně s většinou europoslanců vidí případné riziko pro evropské firmy a zamětnanost v EU.

"Jsem ráda, že tu od pana komisaře a mnoha mých kolegů jasně zaznělo, že Čína – ačkoli je naším důležitým partnerem – není tržní ekonomika a pravděpodobně jí nebude ani na konci roku. Mezi odborníky na Čínu panuje obecná shoda, že velká a strategická odvětví jsou v Číně propojena se státem do takové míry, že nelze hovořit o tržním hospodářství. Alarmující jsou pak zejména obrovské čínské výrobní přebytky, zejména u oceli," upozornila Šojdrová.

Podle europoslankyně Čína navíc nesplnila ani všechny závazky učiněné při přístupu k WTO před 15 lety. Z tohoto důvodu nelze Číně takový status přiznat, ať už k tomu vedou jakékoli právní důvody.

"Jsou tu také pochybnosti o účinnosti případných ochranných nástrojů, které by EU zavedla po přiznání tržního statusu Číně. Touto nejasnou cestou bychom se vydávat neměli, byť se jeví, jako vhodný kompromis. Čína může kdykoli v budoucnu jasně prokázat, že tržní a nedumpingové podmínky panují v celé zemi a ve všech klíčových odvětvích, a EU může poté svůj postoj přehodnotit," uzavřela M. Šojdrová.

Pět kritérií pro udělení tržního statutu: 1) nízká míra vlivu vlády, pokud jde o přidělování zdrojů a rozhodování podniků; 2) absence narušujících zásahů do soukromé sféry; 3) skutečné naplnění zákonodárství o obchodních společnostech, včetně odpovídajících pravidel pro správu společností; 4) efektivní právní rámec pro funkční podnikatelské prostředí, včetně ochrany duševního vlastnictví, pravidel pro úpadek apod.; 5) existence skutečného finančního sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …