Šojdrová (KDU-ČSL): Evropa se otevírá výuce podnikatelského vzdělávání mladých

09.09.2015 6:25

Evropský parlament ve Štrasburku výraznou většinou přijal zprávu europoslankyně Michaely Šojdrové o podpoře podnikání mladých prostřednictvím vzdělávání a odborné přípravy.

Šojdrová (KDU-ČSL): Evropa se otevírá výuce podnikatelského vzdělávání mladých
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Evropská unie věnovala podpoře podnikání mladých pozornost již dříve, tato zpráva je však jediná, která se tímto tématem zabývá samostatně a podrobně.
„Společný evropský prostor je velkou příležitostí sdílet dobrou praxi, učit se vzájemně a společně zlepšovat kvalitu vzdělávání s cílem lepší budoucnosti našich dětí.  Příprava zprávy soustředila mnoha poznatků a zkušeností ze vzdělávacích systémů a z podnikatelského prostředí a vede k jednoznačnému závěru, že podnikatelské dovednosti je třeba vyžadovat, je možné je učit a také se j naučit. Je to užitečné pro jedince i pro společnost,“ vysvětluje Šojdrová.

Evropský parlament zprávou reaguje na vysokou nezaměstnanost mladých a zdůrazňuje zásadní roli kvality vzdělání a odborné přípravy pro osobní i profesní úspěch jednotlivců a zároveň pro společnost jako celek. V některých regionech Evropy přitom dosahuje nezaměstnanost mladých lidí až 50 %. Shoda panuje na tom, že vzdělávání a odborná příprava mají prvořadý význam pro rozvoj jednotlivce, a proto musí být dostatečně široké, aby položily základy pro celoživotní učení a zároveň dostatečně praktické pro profesní rozvoj jednotlivce. Osobní a profesní úspěch jednotlivce je totiž přímo spojen se snižováním rizika nezaměstnanosti.

Jménem Evropské komise zprávu na plénu parlamentu uvítal i komisař pro vzdělávání Tibor Navracsics: „Úroveň zralosti tohoto tématu dosáhla fáze volající po řešení, které umožní zlepšit a zvýšit výuku k podnikání a posílit tak hodnoty, kterými jsou odolnost, kreativita, tvořivá práce a sebedůvěra.“

Zpráva se podrobně zabývá definicí podnikatelských dovedností a kompetencí, možnostmi jejich výuky a navrhuje jejich zlepšení. Evropský parlament potvrzuje, že „smysl pro iniciativu a podnikavost“ je jednou z klíčových kompetencí pro celoživotní učení zahrnující podnikatelské myšlení, představu o souvislostech své práce a schopnost využít nových příležitostí a to jak v podnikání, tak v zaměstnání. Vzdělávací systémy členských států by měly zahrnout tyto aspekty do výuky na všech úrovních.

„Aby byla dnešní Evropa úspěšná ve světové konkurenci, musí volit přístup, který bude mladé lidi motivovat k aktivitě a vlastnímu podnikání. Dovednosti jako například kreativita, schopnost nést riziko, zvládat neúspěch či potřebná a často opomíjená finanční gramotnost se ale mohou hodit nejen podnikatelům, ale i budoucím zaměstnancům,“ vysvětluje předkladatelka zprávy.

EU a Evropská komise by pak měly poskytnout metodickou, koordinační a finanční podporu.

„Jsme si vědomi, že členské státy nečekaly na toto usnesení, ale samy již usilují o rozvoj podnikatelských dovedností, i když velmi různorodě a nedostatečně systematicky. Proto Evropský parlament uvádí výčet opatření, která mohou pomoci, například formou  start-upů, poradenstvím, usnadněním přístupu k půjčkám, využitím  crowdfundingu či partnerství mezi podniky a univerzitami, podporou podnikatelských inkubátorů a především propojením výuky s praxí,“ doplňuje Šojdrová.

Evropský parlament počítá s tím, že pro financování všech těchto aktivit bude možné využívat Evropský sociální fond (ESF), Iniciativu pro podporu zaměstnanosti mladých lidí (YEI), Program Evropská unie pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI), Erasmus pro mladé podnikatele, Program pro konkurenceschopnost podniků a malých a středních podniků (COSME).

„Evropský parlament vnímá podporu podnikání mladých prostřednictvím vzdělávání jako velmi perspektivní. Shodli jsme se na tom, že podnikání jako takové, včetně rozvíjejícího se sociálního podnikání, slouží jak podnikateli, tak zaměstnancům a je hnací silou hospodářské růstu,“ uzavírá europoslankyně.

Šojdrová se podporou podnikání mladých zabývá dlouhodobě. V květnu byla při příležitosti založení Evropské sítě pro podnikatelské vzdělávání, kterou iniciovala organizace Junior Achievement Europe a Evropská komise, jmenována velvyslankyní pro prosazování podnikatelského vzdělávání v členských státech. V říjnu loňského roku pak v Bruselu na setkání s českými podnikateli přislíbila podpořit aktivity, které podporu podnikání mladých prohloubí. Po necelém roce se jí tak podařilo dát této iniciativě jednotný evropský rámec. Její zprávu podpořilo 534 poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …