Šojdrová (KDU-ČSL): Jízdenku zdarma po celé Evropě pro každého 18náctiletého Evropana?

21.11.2016 19:36

Evropský parlament navrhuje dát každému Evropanovi (občanovi EU) k 18náctým narozeninám jízdenku InterRail, se kterou může cestovat měsíc po celé Evropě zdarma. Za návrhem stojí předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany Manfred Weber.

Šojdrová (KDU-ČSL): Jízdenku zdarma po celé Evropě pro každého 18náctiletého Evropana?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Michaela Šojdrová

Návrh sice zatím nemá konkrétní podobu, ale má velkou podporu europoslanců napříč politickým spektrem. Většina v tom vidí skvělou motivaci mladých lidí k tomu poznávat Evropu a podpořit jejich nadšení pro EU.

Říkám ano, ale volná jízdenka by se neměla rozdávat automaticky každému a jediným kritériem by nemělo být dosažení 18nácti let. Navrhuji, abychom jízdu spojovali s nějakou konkrétní akcí, dobrovolnickou činností nebo aktivitou spojenou s konkrétním projektem. Mnoho mladých lidí by mělo zájem se podívat za svými vrstevníky do některé ze zemí EU, načerpat zkušenosti a poznat, jak se kde žije.

Stávající programy jako je Erasmus + a Evropská dobrovolnická služba se osvědčily, ale jde stále o poměrně malý počet mladých lidí, kteří se mohou zapojit. Jízdenka by asi neměla být „volňáskem“ na jakoukoli cestu, ale jen na cestu, která bude spojena s konkrétní akcí nebo projektem. A co si o tom myslíte vy?  Návrh je zatím ve stádiu příprav, a proto si myslím, že je vhodná doba se zeptat na Váš názor.

Odpovězte v anketě: „Co si myslíte vy? Měl by každý občan EU k 18náctým narozeninám dostat měsíční jízdenku InterRail na vlak zdarma?“

Michaela Šojdrová
europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…