Šojdrová (KDU-ČSL): Musí skončit neefektivní utrácení za projekty, které nemají užitek

15.04.2014 9:58

Michaela Šojdrová ve Zlíně představila své programové priority pro volby do Evropského parlamentu.

Šojdrová (KDU-ČSL): Musí skončit neefektivní utrácení za projekty, které nemají užitek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Úkolem číslo jedna je tvorba pracovních míst. Vysoká nezaměstnanost je společný problém všech zemí EU. „Je zapotřebí více rozvíjet programy podporující zaměstnávání osob nejvíce ohrožených nezaměstnaností, jako jsou absolventi, matky po mateřské dovolené, lidé před důchodem. Využití evropských fondů především na projekty, které přináší vznik pracovních míst a zvyšují kvalifikovanost. Musí skončit neefektivní a zbytečné utrácení peněz na projekty, které nepřináší žádný konkrétní užitek. Proto budu podporovat evropské programy, které pomohou zvýšit zaměstnanost, tvorbu nových pracovních míst nebo umožní získání praxe a stáží pro studenty i absolventy, například ZÁRUKY ZA MLADÉ či ERASMUS+,“ vysvětluje Michaela Šojdrová, kandidátka KDU-ČSL do EP.

Další prioritou by mělo být zlepšení kvality vzdělání, především s ohledem na jeho všeobecnou složku, která je potřebná pro celoživotní učení (jazyky, matematickou gramotnost, ICT, občanské a osobnostní dovednosti). To se týká základních škol i středních odborných škol a gymnázií. „Větší důraz budeme klást na zlepšení praktické, odborné složky (přípravy), která je potřebná pro uplatnění v konkrétním řemesle a na pracovním trhu. Pro zlepšení praktických dovedností prosazujeme větší spolupráci firem a škol. A také k tomu nám mohou pomoci finanční prostředky z evropských fondů. Jen je musíme umět správně použít,“ je přesvědčena Michaela Šojdrová.

A konečně je to rovněž aktivní a silná prorodinná politika. Budoucnost ČR i EU je v mladé generaci, proto je rodina naší prioritou. Na evropské úrovni může jít o nepřímou podporu, včetně sníženého DPH na dětskou spotřebu, kterou chceme prosadit. „Podepsala jsem Prohlášení o komplexní a efektivní evropské politice prospěšné rodině, která je pokladem Evropy. Toto zavazující prohlášení má 12 bodů a v podstatě jde o to, aby Evropský parlament nezasahoval do rodinné politiky členských zemí. Společná politika EU se týká společné bezpečnostní, zahraniční, hospodářské a sociální politiky. Společná politika a především jednotliví poslanci EP by měli respektovat základní princip, na kterém EU vznikla, a to je subsidiarita,“ říká Michaela Šojdrová. Více informací o prohlášení najdete na webu: www.voteforfamily2014.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …