Šojdrová (KDU-ČSL): Podepsala jsem petici k podpoře stipendií

14.01.2015 13:22

Skutečně nerozumím tomu, proč Ministerstvo školství nechce přispět na stipendia žáků, kteří mají talent, píli a taky odvahu učit se něco navíc.

Šojdrová (KDU-ČSL): Podepsala jsem petici k podpoře stipendií
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Podrobně jsem se seznámila s tím, co program CTY přináší žákům samotným, ale také učitelům, kteří je doprovází a nakonec i celé škole, která z nových přístupů a propracovaných kurzů může těžit. To potvrzují učitelé i ředitelé škol, které se již několik let kurzů účastní.

Kurzy CTY nemají v našem vzdělávacím systému žádnou kvalitativně srovnatelnou alternativu. Pokud je přijmeme za své a zaplatíme si je, pak máme šanci získat know how, a do budoucna se z tohoto projektu může stát pilotní projekt pro systémové opatření. Ale to vyžaduje počáteční investici, v této chvíli 5 milionů na letošní školní rok. Zatímco žáci již investovali peníze i čas, ministerstvo podivně přešlapuje a zkoumá efektivitu.

Víte co je neefektivní? Za desítky milionů korun dělat opakovaně mezinárodní hodnocení patnáctiletých žáků (PISA) a pak je hodit do koše. Přesně to dnes dělá ministerstvo. Jinak by nemohlo nevidět, že nám stále klesá poměrný počet žáků s nejlepšími výsledky.

Z hodnocení PISA 2012: „Od roku 2003 se současně statisticky významně snížil podíl nejlepších žáků na páté a šesté úrovni o 5,4 %. Na těchto nejvyšších úrovních způsobilosti se tak v roce 2012 nacházelo přes 14 % chlapců a 11 % dívek (v roce 2003 to bylo 22 % chlapců a 15 % dívek).“

Vzdělání je klíčem k životnímu úspěchu. Proto souhlasím s tím, že je třeba výrazněji i finančně podporovat sociálně slabé a různě znevýhodněné žáky, aby každé dítě mohlo dosáhnout těch nejlepších výsledků. Když říkám každé, pak i to, které má výsledky výborné, ale může mít ještě lepší, jen mu dát motivaci a prostor. Online kurzy CTY nejsou rizikovým experimentem, jsou vyzkoušené a fungují, jejich cena je „tržní“. Až ministerstvo školství nabídne stejně kvalitní alternativu levněji, nepochybně bude mezi žáky i školami o ni velký zájem.

Protože v této chvíli hrozí zmaření již vložených investic žáků, podepsala jsem petici, která vyzývá ministerstvo k podpoře stipendií pro kurzy CTY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michaela Šojdrová - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.