Šojdrová (KDU-ČSL): Podporuji reformy na Ukrajině

15.01.2015 14:55

Poslankyně Michaela Šojdrová veřejně podpořila návrh usnesení Evropského parlamentu o situaci na Ukrajině. Usnesení, které europoslankyně spolupodepsala, jasně akcentuje nejen solidaritu a podporu ze strany EU, ale vyzývá i ke konkrétní pomoci.

Šojdrová (KDU-ČSL):  Podporuji reformy na Ukrajině
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

„Oceňuji, že na Ukrajině je po demokratických volbách nová vláda. Ta má vůli k reformám, je zárukou proevropského směřování, ale má problémy, neboť země je zdevastovaná. Potřebuje naši pomoc morální, politickou, ale zejména materiální,“ uvedla na úvod svého vystoupení Šojdrová.

Přijaté usnesení tvrdě odsuzuje jak ruskou anexi Krymu, tak podporu separatistů na východě, včetně ruské strategie spočívající v šíření dezinformací. Usnesení také volá po pokračování sankčního režimu vůči Rusku, dokud se jeho představitelé nezačnou chovat v souladu s mezinárodním právem.

„Neméně důležitá je ale pro Ukrajinu i podpora z hlediska know-how a odborných expertíz v řadě oblastí, které musí projít reformou. Na Ukrajině jsem byla a opakovaně jsem jednala s poslanci i zástupci mnoha vzdělávacích institucí. Jsem s nimi stále v kontaktu a vím, že právě v oblasti vzdělávání připravují zásadní reformu a očekávají naši pomoc,“ řekla dále europoslankyně.

Usnesení vyzývá k masivní podpoře Ukrajiny pro její obnovu a reformy v rámci širšího dárcovského fóra. Zdůrazňuje se přitom přístup „více za více“, který znamená, že Ukrajina obdrží více pomoci, pokud bude sama více pokračovat v nezbytných reformách. Do těchto snah zapadá i reforma vzdělávacího systému.

„Tak jako kdysi postkomunistickým zemím, i Ukrajině dnes může při prosazování těchto reforem velmi prospět expertíza OECD. Zde vidím také příležitost pro efektivní pomoc EU," uvedla Šojdrová, která se problematice vzdělávání dlouhodobě věnuje a ve věci reformy ukrajinského školství již oslovila expertní tým OECD, který je na Ukrajinu připraven vyrazit.

Usnesení Evropského parlamentu dále zdůrazňuje, že přibližování k Evropské unii nemusí nutně znamenat příslib vstupu do NATO, nicméně o případném vstupu by v prvé řadě měli v budoucnu rozhodnout sami Ukrajinci. Podle poslanců také pro Evropskou unii z ukrajinské krize jednoznačně vyplývá, že je zapotřebí přikročit k diverzifikaci energetických zdrojů a fungující společné energetické politice.

„Svobodná a demokratická Ukrajina je zájmem celé Evropy i zájmem jednotlivých členských zemí a usnesení, které jsme dnes přijali, to myslím dobře vyjadřuje," uzavřela europoslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Michaela Šojdrová - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…