Šojdrová (KDU-ČSL): Povinné kvóty migrační vlnu nezastaví

18.09.2015 13:11

Evropský parlament včera na mimořádném jednání v Bruselu hlasoval o dalším návrhu Evropské komise ve věci trvající uprchlické krize. Michaela Šojdrová spolu s ostatními poslanci KDU-ČSL návrh na povinné přerozdělování uprchlíků nepodpořila.

Šojdrová (KDU-ČSL): Povinné kvóty migrační vlnu nezastaví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

„Stejně jako minulý týden opakuji i nyní, že povinné kvóty nejsou řešením. Evropská komise zřejmě zaznamenala naše volání a navrhuje možnost dočasné výjimky z povinné kvóty výměnou za finanční náhradu. Problém je v tom, že Komise chce rozhodovat o tom, zda důvody jsou adekvátní a v podstatě si ponechává konečné slovo,“ vysvětluje europoslankyně Šojdrová, která se v konečném hlasování spolu s ostatními kolegy z KDU-ČSL zdržela.

Šojdrová, která podporuje dobrovolné přijetí až pěti tisíc uprchlíků, v materiálu postrádá podrobnější popis opatření, která povedou k větší ochraně vnějších hranic EU a umožní rychlé návraty těch, kteří nemají nárok na udělení azylu. Obecně jí chybí též konkrétní opatření ke stabilizaci v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Těmi rozumí jednak humanitární pomoc v uprchlických táborech v Turecku, Jordánsku, Libanonu a také v Iráku, ale i mírové operace na územích, z nichž jsou lidé vyháněni.

„Volání po jednotě sdílím, ale jednota se nedá nařídit, musí být postavena na přijatelném kompromisu pro všechny,“ doplňuje Šojdrová.

Připomíná, že na jednáních představitelů EU Česká republika deklarovala ochotu uprchlíky přijímat a obvinění z nesolidárnosti jsou proto lichá.

„Spolu s ostatními novými členskými státy jsme byli dlouhá desetiletí uzavřeni za železnou oponou. Naše přijímání jiných kultur je proto přirozeně zdrženlivější a v dnešní době i komplikované obavami z terorismu.  Zodpovědná politika musí být solidární s potřebnými, ale musí též zohledňovat bezpečnostní rizika,“ uzavírá europoslankyně.

Pro konečný návrh hlasovalo 372 poslanců, 124 bylo proti a 54 se hlasování zdrželo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice