Šojdrová (KDU-ČSL): Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit

10.03.2016 22:26

Europoslanci požadují propuštění Savčenkové, vyzývají k většímu tlaku na Rusko.

Šojdrová (KDU-ČSL): Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Skupina poslanců evropského parlamentu napříč politickými stranami i národnostmi se obrátila na místopředsedkyni Evropské komise Federicu Mogheriniovou s výzvou, aby EU iniciovala sankce proti osobám, které se podílely na únosu Nadi Savčenkové, na jejím uvěznění a obvinění, včetně soudního procesu.
Sankce by měly obsahovat zamezení vstupu na území EU celkem 57 osobám, mezi kterými jsou i prezident Putin či šéf tajné služby FSB Bortnikov. Poslanci vyzvali i k obstavení kont a majetku těchto osob na území EU.

„Jsme svědky zmanipulovaného soudního procesu, který je určen především pro domácí ruské publikum a je využíván k propagandistickým důvodům. Z jeho průběhu bylo celou dobu zřejmé, že v daném případě nejde o hledání spravedlnosti, ale o to Savčenkovou odsoudit. Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit,“ uvádí signatářka výzvy europoslankyně Michaela Šojdrová, která minulý rok stála u zrodu řetězové protestní hladovky na podporu vězněné pilotky.

Savčenková byla do Ruska násilím zavlečena z Ukrajiny a obviněna z údajné spoluviny za zabití dvou ruských novinářů. Důkazy obhajoby nejen že nebyly ruským soudem náležitě a odpovědně zkoumány, ale byly a priori vyloučeny a nebylo k nim přihlíženo. Rusko rovněž nerespektuje diplomatickou imunitu Savčenkové, která je členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Savčenková drží tzv. suchou hladovku a ocitá se v přímém ohrožení života. Vynesení verdiktu soudu, které bylo odloženo na 21. března, by se již nemusela dožít.

„Postoj Ruska je naprosto cynický a zdá se, že s ním protestní akce nic nedělají, ale je patrné, že Putinův režim tyto věci bedlivě sleduje. Právě Vladimír Putin má život či smrt Nadi Savčenkové v rukou a my musíme udělat vše pro záchranu jejího života, neboť jde skutečně o hodiny,“ doplňuje europoslankyně. Výzvu spolu se Šojdrovou z českých europoslanců podepsali Pavel Svoboda, Jaromír Štětina, Petr Ježek, Dita Charanzová a Miroslav Poche.

Evropskou radu pak vyzval k akci poslanecký klub Evropské lidové strany v Evropském parlamentu. „Požadujeme, aby Rada využila veškerou svoji autoritu a přispěla k zajištění toho, aby byla Naďa Savčenková okamžitě propuštěna i spolu s ostatními politickými vězni v Rusku,“ uvedl v prohlášení předseda poslaneckého klubu Manfred Weber.

Dopis adresovaný Vladimiru Putinovi dnes odeslal prostřednictvím ruské ambasády v Praze i místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.