Šojdrová (KDU-ČSL): Vyvážené zastoupení žen v dozorčích radách je v zájmu rad

18.01.2015 19:17

Evropský parlament diskutoval o prohlášení Rady a Evropské komise k směrnici EU o zastoupení žen v dozorčích radách a v pozici „nevýkonných“ (non-executive) členů správních rad společností kotovaných na burze.

Šojdrová (KDU-ČSL): Vyvážené zastoupení žen v dozorčích radách je v zájmu rad
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Návrh na 40% zastoupení žen v řídících orgánech společností argumentuje pouhými 15 % žen v dozorčích radách společností a z toho plynoucími nerovnostmi. Co bychom pak měli říkat situaci, že v některých politických orgánech a funkcích ženy nejsou zastoupeny vůbec?

O využití potenciálu žen by se měli zajímat ti, kteří řídící orgány jmenují a volí. Osobně dlouhodobě podporuji zastoupení žen v politických a veřejných funkcích, podporuji budování jejich profesních a akademických kariér. Překvapivě mne žádná žena nežádala o zavedení kvót, ale opakovaně mne ženy žádají o zlepšení podmínek pro slučitelnost jejich rodičovské role a zaměstnání.

Větší smysl by mělo uvažovat o kvótách pro vyrovnané zastoupení obou pohlaví v orgánech veřejné správy, eventuálně v řídících orgánech společností vlastněných státem nebo veřejnými subjekty, a také ve volebních zákonech. Cílem by mělo být vyvážené zastoupení žen všude tam, kde se o nich rozhoduje, včetně podmínek pro zvládání jejich rodičovské role, tedy v zastupitelstvech obcí, krajů, v parlamentu i ve vládě. Zde je v zájmu žen u toho být a mít silný hlas.

Zastoupení žen v dozorčích radách velkých společností není prioritním zájmem žen, ale je v zájmu samotných soukromých firem. Některé to chápou a daří se jim, jiné to neřeší - je to jejich věc. U soukromých firem by měla Evropská komise spíše přijít s pozitivní motivací, restrikce za nízké zastoupení žen přijdou samy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michaela Šojdrová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.