Somr (ODA): Dítě z Babišovy zkumavky získá reprodukční kliniku

24.11.2018 14:58

Stát chce přihodit skoro miliardu na umělé oplodnění. Kdo ji získá? Má premiér čich na dobrý business? Dočkáme se Babišpotu?

Somr (ODA): Dítě z Babišovy zkumavky získá reprodukční kliniku
Foto: ODA
Popisek: Zdeněk Somr, místopředseda ODA

Ministerstvo zdravotnictví chce vládě v polovině příštího roku předložit novelu o zdravotním pojištění, která zvýší o jeden rok, z 39 na 40 let věkovou hranici, dokdy pojišťovny hradí mimotělní oplodnění vajíčka (tzv. IVF). Uvažuje se o přidání jednoho pokusu zdarma. Podle odborníků sice po 40. roce věku šance na otěhotnění přirozeně, nebo pomocí asistované reprodukce dramaticky klesá, ale počet zájemkyň určitě klesat nebude. A kdo to zaplatí? No přece stát, veřejné finance to přijde skoro na miliardu korun ročně.

Na více než čtyřicet tuzemských klinik umělého oplodnění, které ročně utrží více než tři miliardy korun, čekají světlé zítřky. A jakou to má souvislost s premiérem? Fond, který spravuje premiérův majetek, má na trhu umělého oplodnění asi čtyřicetiprocentní podíl. Premiér Babiš by se tedy neměl účastnit přípravy, předkládání, projednávání ani schvalování uvedeného záměru na vládě. Ani by neměl dávat najevo svůj názor na tento návrh. Jinak se dostane do tak velkého střetu zájmů, že Čapí hnízdo proti tomu bude bezvýznamná epizoda.

Není to však jen stát, kdo platí tržby reprodukčních klinik. Více než třetinu trhu tvoří cizinky. Proč se za oplodněním trmácejí do Česka? Vedou je k tomu legislativní překážky v jejich zemi, kratší čekací doby, dobrá pověst této části českého zdravotnictví, ale hlavně násobně nižší ceny, než ve vyspělých zemích.

Evropa má nejstarší a současně nejvíce neplodnou populaci. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že ve vyspělých zemích je neplodných téměř 25 procent párů. Čich na dlouhodobě dobrý business se premiérovi upřít nedá.

Je nepochybné, že fondy spravující majetek pana Babiše jsou velmi zdatné v podnikání napojeném na státní rozpočet. Víme také, že pan Babiš je starostlivý rodič, který se snaží svou rodinu zaopatřit přepisováním majetku na děti a další příbuzné. Účtenková loterie ukázala, že premiér Babiš má zálibu i v losování. Možná, že do budoucna premiér Babiš všechny své zájmy propojí a dočkáme se třeba i „Babišpotu“, ve kterém se vždy na Vánoce vylosuje jedno dítě z Babišovy zkumavky a pan premiér na něj přepíše některou z reprodukčních klinik. Ovšem to by si zasloužilo nějakou státní podporu. Neuvažuje se o něčem na ministerstvu zdravotnictví?

Zdeněk Somr, místopředseda ODA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …