Souček (TOP 09): Hrdiny je třeba si připomínat

24.03.2017 19:50

75 let uplynulo od smrti hrdiny protinacistického odboje štábního kapitána Václav Morávka. Zanechal odkaz, který bychom si měli připomínat dodnes.

Souček (TOP 09): Hrdiny je třeba si připomínat
Foto: TOP 09
Popisek: Oldřich Souček

Kapitán Morávek byl obyčejný voják s neobyčejným osudem v mimořádných podmínkách. Zejména v Protektorátu připomínal okupantům, že i přesto, že do Československa vstoupili bez boje, národ se bez boje nevzdá. Není třeba znovu popisovat mnohokrát popsanou historii. Je ale nezbytné historii znovu a znovu připomínat, pravdivě a netendenčně.

Historie nás učí, že pravdu lze přizpůsobit, ohnout, překroutit. Že ji lze zneužít ve prospěch propagandy. V dnešní době vidíme, jak jsou různé události vykládány jinak, zdůvodňovány z různých pozic a přivykli jsme tomu. Rezignace a přijímání falešných údajů je přece tak jednoduché.

V dnešní době naše společnost potřebuje svou pravdivou historii stále více a více, stejně tak jako potřebuje své hrdiny. Jde o to, že společnost má tendenci své hrdiny v lepším případě zesměšňovat a často zabíjet. Velkou otázkou zůstává, jestli je tento národ schopen nějaké hrdiny zrodit.

Věnujme tedy alespoň minutu našich životů pravdivé vzpomínce na štábního kapitána Václava Morávka.

OLDŘICH SOUČEK
PPLK. V.Z., VÁLEČNÝ VETERÁN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.