Soukromníci: Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly

08.11.2015 21:16

Poslanci na aktuální schůzi sněmovny posunuli do třetího čtení zákon o významné tržní síle. Ten zavádí přísnější regulaci vztahů mezi velkými obchodníky a dodavateli s cílem více chránit ty slabší - tedy tuzemské zemědělce a potravináře. Potud to zní velmi dobře. Na nutnosti podporovat české producenty se asi shodne většina – nejen ve sněmovně, ale i ve společnosti. Jenže jak už se to za současné vlády stává zvykem, pod zástěrkou ušlechtilých ochranářských cílů nám všem dláždí cestu do pekla plného regulací, byrokracie a sociálního inženýrství…

Soukromníci: Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Řetězce, které jsou v tvrdém konkurenčním boji, již nyní říkají, že to povede k poklesu objemu českého zboží. Prostě se budou orientovat na zahraniční dodavatele. To jim věřit můžeme i nemusíme. Pravdou ale je, že dnes velké řetězce mají v rámci potravinářského sortimentu více než dvě třetiny zboží od českých dodavatelů. Pokud se to změní, doplatí na to jedině oni – zboží sice dodají za možná lepších podmínek, ovšem v menším objemu. Nebo skončí s dodávkami úplně. Druhou otázkou je, zda opravdu má stát regulovat vše. Není lepší dát prostor vlastnímu názoru, postoji? Nejsme přece ovce, za které má někdo rozhodovat o tom co, za kolik a kde nakoupí. 

Pokud chce stát opravdu podporovat domácí producenty, pak existuje řada možností – od odstraňování bariér v podnikání přes účinnou a cílenou marketingovou podporu až po dotační politiku. Jenže v tomto ohledu uplatňuje vláda zcela opačnou politiku. Podnikání neustále komplikuje dalšími a dalšími povinnostmi, vytváří džungli norem a předpisů, v které se nevyznají ani úředníci, a dotace dokáže poslat jen velkým hráčům. V tomto kontextu je zákon o významné tržní síle částečně úsměvný, spíše ale k pláči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.