Soukromníci: Co je nezbytné? Zarazit likvidaci podnikání

14.03.2016 19:40

Byrokracie a povinností přibývá snad každým dnem… Co s tím?

Soukromníci: Co je nezbytné? Zarazit likvidaci podnikání
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

JAK TO VYPADÁ TEĎ – Polsko, Slovensko, Německo, Rakousko. Všichni naši sousedé mají daleko vlídnější prostředí pro podnikání. Podle renomovaného výzkumu například tuzemské firmy stráví administrativou spojenou s daněmi přes 400 hodin ročně. V celosvětovém žebříčku je to ostudné 122. místo. A byrokracie a povinností přibývá snad každým dnem… Co s tím?

CO LZE UDĚLAT HNED – Naprostou prioritou je zastavení těch nejviditelnějších kopanců připravených současnou vládou. Prostě zašlapat do země elektronickou evidenci tržeb a kontrolní hlášení DPH. Tou první absurditou se ještě budou zabývat senátoři, v druhém případě je ve hře ústavní stížnost.

CO POTOM – Stát se musí naučit chovat k menším podnikatelům způsobem, který odpovídá jejich významu: živnostníci a jejich zaměstnanci tvoří pětinu ekonomicky aktivních obyvatel. Nezaplacení faktury živnostníkovi tak musí být trestáno stejným postihem, jako nevyplacení mzdy zaměstnanci. Zároveň by měla být splatnost faktur uzákoněna na 30 dnů a výběr DPH by se vztahoval jen na uhrazené faktury.

CO JE NUTNÉ ŘEŠIT DLOUHODOBĚ – Je nutné naučit státní správu, aby si údaje, které potřebuje, zajistila sama. Jen v takovém případě pochopí, jak je to pracné, a dá se očekávat, že bude sbírat jen ta data, která opravdu potřebuje. Žádoucí jsou i hlubší změny daňového systému. Od sjednocení sazeb DPH přes nižší spotřební daň u pohonných hmot až po celkové snížení daňové zátěže firem.

Takový je náš první pohled na věc – zastavení likvidace malého a středního podnikání určitě bude naší prioritou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace