Soukromníci: Hezký dárek, začíná eroze EET

15.12.2017 11:15

Ústavní soud zrušil některé paragrafy zákona o evidenci tržeb. Týkají se například bezhotovostních plateb či identifikačních údajů na účtence.

Soukromníci: Hezký dárek, začíná eroze EET
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Skvělé, díky za to. Daleko důležitější než to, co Ústavní soud nařídil, je to, jak to zdůvodnil. Podle soudců nesmí pro regulace platit rčení o tom, že když se kácí les, lítají třísky. A z toho vyplývá to úplně nejpodstatnější – právě soudci proto zrušili plánovaný start třetí a čtvrté fáze EET. Obory, na které se má vztahovat, totiž definuje jen vládní nařízení, nikoliv zákon, během jehož projednávání by se důkladně zvážily dopady na různé skupiny podnikatelů. A to se, bohužel, u prvních dvou vln nestalo – i kvůli tomu, že debata ve Sněmovně byla v rozporu s jednacím řádem ukončena předčasně.

A jsme u jádra problému – pro předchozí vládu nebylo EET ani tak nástrojem pro zvýšení výběru daní, který se stejně nedostavil, ale spíše kladivem na živnostníky a drobné a střední podnikatele.

Doufejme, že verdikt a zdůvodnění ústavních soudců pomůže co největší skupině podnikatelů a je prvním krokem na cestě k úplnému zrušení tohoto nesmyslu korunovanému hloupou loterií…

Petr Bajer, předseda Soukromníků
Ing. Ladislav Linek, 1. místopředseda Soukromníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…