Česko už delší dobu zažívá epidemii značek kvality, které mají na straně jedné pomoci spotřebitelům v orientaci, a na straně druhé zlepšit propagaci kvalitní produkce. Do mánie se zapojuje formou označení Klasa či Regionální potravina i stát, ročně do „nálepek na obalu“ nalije několik desítek milionů korun. A jak to funguje? V systému značení se už málokdo orientuje. Teď navíc skoro došlo k tomu, že by pomoc určenou pro malé lokální výrobce získala firma ze skupiny Agrofert s průmyslově vyráběným tekutým vejcem prodávaným v diskontním řetězci…
Nebylo by lepší místo trochu falešné podpory formou propagace pomoci regionálním producentům tím, že se jim umožní snadněji vyrábět a prodávat. Například mírnější požadavky na malé potravinářské provozy, jednodušší podmínky prodeje přímo ze dvora či formou trhů? Pak by se nemohlo stát, že pomoc zamíří do velkých fabrik. A daňové poplatníky by to nestálo nic.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV