Soukromníci: Krajské úřady mají být partnery obcí, ne malými EU

05.05.2016 11:15

Štíhlejší a úspornější krajské úřady, účinnější pomoc obcím a zbavení se kostlivců ve skříni v podobě velkých dluhů samotných krajů, případně jejich nemocnic. I o těchto tématech se hovořilo na tiskové konferenci v Praze. Byli na ní představeni kandidáti z celkem sedmi krajů, v nichž do toho jdou Svobodní a Soukromníci společně.

Soukromníci: Krajské úřady mají být partnery obcí, ne malými EU
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Koalice Svobodní a Soukromníci vznikla zatím v krajích Pardubickém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Ústeckém a Karlovarském. Kandidátky jsou složeny například ze starostů, podnikatelů, ekonomů, folkloristů a v neposlední řadě i sportovců a nabízejí především nové tváře. V těchto dnech postupně startují kampaně v jednotlivých regionech. Pro každý kraj je připraven podrobný program, který reaguje na konkrétní problémy. Napříč regiony ale rezonují obdobná témata. Terčem velké kritiky je především systém přerozdělování peněz určených na rozvoj obcí či podporu sportu a kultury. „Kraje vytvořily dotační systémy podobné těm evropským. Úředníci říkají, co má být důležité, jak to musí vypadat a kolik peněz z našich daní na to dají. My jsme přesvědčeni o tom, že o penězích si nejlépe rozhodnou přímo v obcích. Vše se musí zjednodušit a zbavit zbytečné byrokracie,“ přibližuje jednu ze základních programových tezí předseda Soukromníků Petr Bajer.

S tím souvisí také efektivnější fungování krajských úřadů, v některých krajích dokonce kandidáti mluví o možnosti snížit počet úředníků až o deset procent. Za velký problém některých krajů je pak možné označit i dluhy, které brzdí dynamiku regionu. K tomu se ještě v některých regionech, například ve Zlínském kraji, přidávají dluhy nemocnic.

Právě na východě Moravy je připraven Svobodným a Soukromníkům pomoci senátor Ivo Valenta. „Zlínskému kraji pomáhám jako donátor již více než 25 let. Proto velmi dobře znám jeho problémy. A ten největší je přímo v samotném kraji – stal se byrokratickým molochem a region logicky ztrácí dynamiku. Ve Zlínském kraji se prostě za 16 let nepodařilo podstatné problémy vyřešit. Stále stejné strany jen stále dokola slibují to samé. Bez výsledku. My přicházíme s novými lidmi, kteří chtějí pracovat na tom, aby Zlínský kraj byl skvělým místem pro život,“ říká Ivo Valenta. A stejnou ambici mají Svobodní a Soukromníci i v ostatních krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…