Soukromníci: Neomezujte svobodné soukromé podnikání

29.01.2016 12:39

Satirická kampaň upozorňuje na sílící trend státní byrokracie omezující podnikání.

Soukromníci: Neomezujte svobodné soukromé podnikání
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb, změť zákazů a dalších regulací. Pro všechny podnikatele to bude znamenat další administrativní zátěž a zvýšené náklady, pro některé možná i konec jejich podnikání v podobě pověstného hřebíčku do rakve. Na negativní dopady těchto opatření zejména na živnostníky, kteří přitom zaměstnávají zhruba 260 000 lidí, má upozornit satirická kampaň VÍTĚZNÝ ÚNOR 2016. Připravila ji Strana soukromníků České republiky.

První ze série opatření vlády dopadne na podnikatele symbolicky 25. února. „Jde o první den, kdy se budou podávat kontrolní hlášení DPH. Toto datum již jednou do rozvoje soukromého podnikání zasáhlo. Šlo o rok 1948. Tato shoda nás inspirovala ke kampani, kterou jsme nazvali VÍTĚZNÝ ÚNOR 2016. Do jisté míry jde o nadsázku, nicméně to nic nemění na tom, že současná vláda opravdu připravuje či realizuje kroky, které těžce dopadnou na podnikatele. Přitom platí, že čím menší podnikatel je, tím ten dopad bude tvrdší,“ říká předseda Strany soukromníků Petr Bajer

Vizuální část kampaně odkazuje na dobovou grafiku přelomu 40. a 50. let. A to obsahem i formou. Tento motiv byl pouze přenesen do reálií letošního roku. Použit bude v inzerci či v on-line prostředí. Součástí kampaně je i samostatný web na adrese www.zastavmeje.cz, kde jsou k dispozici mimo jiné hlavní argumenty proti kontrolnímu hlášení, elektronické evidenci tržeb a podobně. Vyvrcholením kampaně pak bude manifestace připravovaná na 25. únor v Praze. I zde bude využita nadsázka v podobě prvků odkazujících na únorové dny roku 1948. „Stále dostáváme stovky podnětů od podnikatelů, kteří nemají dostatek informací o tom, co je vlastně čeká. Mají obavy a neví, jak budou fungovat dál. Touto trochu netradiční kampaní se jich chceme zastat a zároveň upozornit veřejnost na reálné dopady těchto opatření vlády,“ vysvětluje první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.

O čem je kontrolní hlášení?

Podle tohoto zákona již podnikatelé nesmí mít žádné obchodní tajemství. Úředníkům budou dávat k dispozici údaje o tom s kým, kdy a v jakém objemu jejich firma obchoduje. Jde přitom o značně citlivé údaje, které může kdokoliv a kdykoliv zneužít. Veškeré náklady s vyplňováním a podáváním hlášení navíc nese podnikatel a v případě chyby či zpoždění bude tvrdě sankcionován. Podle Strany soukromníků jde o razantní narušení práva na soukromí plošným shromažďováním osobních údajů. Proto v této věci iniciovala ústavní stížnost, pod kterou se podařilo získat podpisy více než čtvrtiny senátorů. „Kontrolní hlášení je, bohužel, jedním z prvních kroků této vlády na cestě k omezení soukromého podnikání živnostníků a malých a středních firem. Těmi dalšími, neméně hrozivými, jsou pak elektronická evidence tržeb a také změť zákazů. Z nich nad všechny ční zákaz kouření, kdy stát omezuje zároveň svobodu podnikání i svobodu jednotlivců,“ podotýká 1. místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek s tím, že jde o jeden z mnoha případu z poslední doby, kdy stát vstupuje tam, kde nemá co dělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…