Soukromníci vyzvali vládu k ustanovení vládního zmocněnce, který by řešil odškodnění českým podnikatelům v zahraničí

04.06.2016 10:09

Výzva k ustanovení vládního zmocněnce k řešení odškodnění a omluv cizích zemí českým podnikatelům za porušení mezistátních dohod o ochraně investic (navrhuje se Hana Marvanová):

Soukromníci vyzvali vládu k ustanovení vládního zmocněnce, který by řešil odškodnění českým podnikatelům v zahraničí
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Vyzýváme předsednictvo vlády České republiky, aby stanovilo vládního zmocněnce k řešení odškodnění a omluv českým podnikatelům za porušení mezistátní dohody o ochraně investic. Konkrétně odkazujeme na případ podnikatelky Mgr. Jany Václavíkové ze Vsetína, která zakoupila a zprovoznila penzion v Rakousku a neposkytnutím ochrany její investici Rakouským  ministerstvem  přišla rozhodnutím rakouského soudu (zákaz užívat jedinou příjezdovou cestu ) o tuto zahraniční investici. Rakousko porušilo mezistátní úmluvu o podpoře a ochraně investic uzavřenou dne 15.10.1990.

Dlužno dodat, že dohoda řeší dvojí možnost jednání při ohrožení zahraniční investice, a to buďto aktivním jednáním podnikatele přímo u Rakouského ministerstva, kde druhou stranou je zahraniční podnikatelský subjekt, nikoliv státní orgán, což se týká tzv. arbitrážních obchodních sporů. V případě, že druhou stranou sporu není podnikající subjekt, ale státní orgán, jak se v tomto případě u české podnikatelky stalo, aplikuje se v dohodě upravený institut přátelského jednání mezi pověřenými orgány obou států vázaných mezinárodní dohodou o ochraně investic.

V České republice řešení těchto mezistátních dohod o ochraně investic je upraveno tak, že tyto úkoly má plnit Odbor mezinárodních investic, který je zřízen u Ministerstva financí. Česká podnikatelka mnohokráte jednala s tímto útvarem, avšak pracovníci uvedeného odboru neprojevili žádnou vstřícnost k vyvolání jednání s rakouskou smluvní stranou a naopak uvedli podnikatelku do omylu neodpovědným tvrzením, že zásah rakouského soudu o vyvlastnění její investice má řešit sama. Bohužel toto právně odsouzeníhodné stanovisko zopakoval i předseda vlády /tedy přesněji některý jeho pracovník/ v dopise určeném podnikatelce ze dne 29.8.2014. Podnikatelka se navíc opírá o právní formální logiku : neshody ve výkladu mezistátní dohody řeší výhradně smluvní státy, které dohodu uzavřely a nikoliv libovolný výklad toho kterého státního orgánu, jak se bohužel v ČR stalo. Naši podnikatelé nejsou chráněni českým státem a mohou být a jsou okrádáni a kriminalizováni v cizině, proto také krachují a jen málokterý přežije toto bezpráví ve zdraví. Na daních plní podnikatelé a živnostníci státní kasu z velké většiny ze všech poplatníků a proto je nezbytné, aby byli chráněni pověřeným státním orgánem, nejlépe vládním zmocněncem tak, aby měli souměřitelné podmínky pro svoji práci v cizině, aby tedy státy v místě zahr. investice dodržovaly mezistátní dohodu  o ochraně investic, aby nedodržení smlouvy bylo z české strany řešeno a to nikoliv tak, jak se stalo české podnikatelce v tomto případě.

JUDr. Hana Marvanová se projevila ve funkci 1.náměstkyně ministryně spravedlnosti jako odvážná a konstruktivní osoba, když vydala usnesení, že Český stát pochybil v kauze podnikatelky Jany Václavíkové tím, že neochránil její investici a vyzvala MF ČR ke konání a k nápravě. Vedoucí pracovníci MF ČR odmítli takto jednat v červenci 2014. Použili shora uvedenou výmluvu, protiprávní tvrzení, že podnikatelka má s rakouským státním orgánem jednat sama.

Žádáme, aby předsednictvo vlády co nejdříve ustanovilo vládního zmocněnce pro řešení porušování mezistátních dohod o ochraně investic ze strany hostitelské země. Doporučujeme jako vhodnou osobu paní JUDr. Hanu Marvanovou, k níž máme důvěru s ohledem na její právní erudovanost a mravní kredit.

Za Stranu soukromníků České republiky            

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…