Soukup (ANO): Rozpaky nad jednáním EU s Tureckem. Jsem skeptický

10.03.2016 5:30

Víkendový summit EU o migraci nedošel k jednoznačnému závěru. Naznačil jenom obrysy rýsující se dohody.

Soukup (ANO): Rozpaky nad jednáním EU s Tureckem. Jsem skeptický
Foto: red, jp
Popisek: Zdeněk Soukup (ANO)

Premiér Sobotka informoval Poslaneckou sněmovnu o údajně pozitivním jednání posledního summitu EU s Tureckem k migrační krizi. Možná jsem až příliš skeptický, ale já dosavadní vývoj jednání za pozitivní nepovažuji. Turecko má přijmout v rámci návratové politiky všechny nelegální migranty z Řecka - za každého přijatého migranta pošle jednoho uprchlíka z táborů na svém území ... nikoliv do Řecka, ale do dalších zemí Unie.

Podle jakého klíče? Že by kvóty v praxi? Turecko k tomu požaduje další tři miliardy Eur. A co víc - zrušení vízové povinnosti se všemi zeměmi EU ještě letos a obnovení přístupových jednání EU s Tureckem. To je tedy výhra. Doufám, že konečná dohoda bude o něčem jiném.

Dojít k vyvážené a hlavně důvěryhodné dohodě bude obtížné. V té souvislosti bych chtěl připomenout výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Svého času řekl, že není žádný umírněný islám. Vyzval muslimy v Evropě, aby si zachovali své zvyklosti, protože demokracie je vlak, z něhož seskočí, jakmile Evropu obrátí na islám. Dál řekl /doslovný citát/: "Minarety jsou naše rakety, mešity jsou naše kasárna a naši věřící naše armády".

Opět doufám, že od vynesení těchto výroků Erdogan změnil názor.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.