Špaček (Piráti): Česká a evropská otázka

30.03.2015 14:40

Jak se orientovat v geostrategii a dění v Evropě?

Špaček (Piráti): Česká a evropská otázka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Člověk se snaží informovat, chápat historické souvislosti, třeba i trochu předvídat. Přitom občas něco lépe pochopí, pohne se o krok vpřed. Za takový nedávný posun vděčím Georgi Friedmanovi, který vede v USA velmi vlivný "thinktank" Stratfor a nedávno to všechno dění v Evropě za posledních 100 let velmi dobře vysvětlil:

"Prvotní hrůza pro Spojené Státy, náš vůbec největší strach a co pro nás představuje jedinou reálnou světovou hrozbu už od 19. století, je a bylo dobrovolné spojení německého kapitálu a technologie s ruskými přírodními zdroji a pracovní silou."

Český problém je uvažování v moc malém měřítku a následně, ku vlastní škodě, bezmocné plandání a zaprodávání se mezi velmocemi v prostoru vakua. Přiložil jsem vám názorný obrázek Velké Moravy, který nikoliv náhodou připomíná i pozdější Rakousko-Uhersko. To proto, že větší stát polabí a podunají zaplňující toto vakuum vždycky dával geografický i geopolitický smysl a přispíval ke stabilitě této oblasti.

My bychom se v takové podobě měli snažit stát se aktivním článkem řetězu spojujícího spřátelené Německo a Rusko. To je mnohem více v našem vlastním zájmu nežli cokoliv z toho, co se zde děje už přes sto let. Je velká škoda, že jsem nevyužili příležitosti se toho chopit už v roce 89, ale nikdy není pozdě začít!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…