Špaček (Piráti): Jak podpořit obranyschopnost země?

13.09.2014 9:20

Jdu dnes k večeru ke schránce a potkám čtyři mladé muže v khaki a plné polní, svižně pochodující po silnici. Vypadají, že takhle statečně postupovali přes déšť celý den a budou ještě pokračovat celou noc.

Špaček (Piráti): Jak podpořit obranyschopnost země?
Foto: Archiv LŠ
Popisek: Libor Špaček

A poněvadž se tohle děje u nás na samotě dost často, pozdravíme se jako staří kamarádi a pravím: "Já nikdy nevím, jestli vy jste trampové na výletě, nebo zase nějaká armáda. Ba slyším vás mluvit hezky česky, tak snad to první".  Připomíná mi to otázku, kterou jsem v úterý odpovídal v rádiu:  "Podpořil byste znovuzavedení povinné vojenské služby? Pokud ano, na koho by se měla vztahovat a jak by měla být dlouhá? (k dispozici 30 sekund)"   

A moji odpověď: "Účel by lépe splnilo poskytnutí dobrovolného výcviku pro všechny zájemce, nejen pro profesionální vojáky. Dobrovolnictví má u nás světlou tradici a je provázeno podstatně lepšími výsledky a morálkou nežli nahánění karabáčem. Zorganizoval bych výcvik v jednoměsíčních blocích, slučitelný s normálním zaměstnáním. Výsledky a schopnosti budou odměněny udělením příslušných vojenských hodností v záloze a možností postupu do vyšších specializovaných výcviků a hodností.    

Závěr? Tihle kluci to dělají rádi, ve svém volném čase a zadarmo. To by nám mohla leckterá profesionální armáda závidět. Zakládejme na tom, v čem jsme dobří,  ne na počtu tanků které dodáme Rusům nebo Američanům. Poskytněte dobrovolníkům kvalitní výcvik bez zbytečné buzerace, dejte jim zodpovědnost a svěřte jim do opatrování výzbroj a já osobně budu v noci spát klidněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…