Špaček (Piráti): Různorodost názorů je zdravá

02.09.2014 12:10

Krátká úvaha nad partajní politikou, stranickou jednotou a volebními prahy. V mém pohovoru pro Parlamentní Listy nejvíce zaujalo řadu lidí to, že se mi líbí, že máme u Pirátů různé názory. Ano, je to tak. Pro nás je svoboda důležitější.

Špaček (Piráti): Různorodost názorů je zdravá
Foto: Archiv LŠ
Popisek: Libor Špaček

Klasická partajní politika, kde jedna strana má na všechno jeden názor a ta druhá strana proto nutně zase jednotný přesně opačný názor, je přece blbost. Když postavíte takové "zástupce" do nové situace, kterou musí racionálně řešit, jak se potom můžeme spolehnout na jejich úsudek? Vždyť oni jsou tam proto, že žádný svůj úsudek vůbec nemají! A když tam nejsou od toho, řešit nové situace, tak od čeho tam jsou??

Myšlenky, pokud za to stojí, musí být schopny se prosadit samy, svou hodnotou, a ne stranickou disciplínou. Jediné co potřebují je trochu vzdělávání a přesvědčování svobodných lidí s vlastním svobodným úsudkem.

S tím souvisí i moje nedávná odpověď na dotaz čtenářky ohledně volebních prahů:
Nesouhlasím s argumentem ústavního soudu, že sestavování silných vlád je hlavní, samospasitelný účel. Když vezmete tento jejich jediný argument pro volební prahy do logického důsledku, tak musí být nejlepší umožnit vládu s podporou 99.99%. A tam už jsme přece byli. Historie dokazuje, že nejvíce škod napáchaly právě silné vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…