Spolu pro kraj: Do podzimních krajských voleb s ČSSD, Zelenými a nezávislými osobnostmi kraje

03.06.2020 10:13

Společnou kandidátku uskupení SPOLU PRO KRAJ povede do krajských voleb obhajující hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD), dvojkou bude náměstek primátora Hradce Králové Martin Hanousek (Zelení).

Spolu pro kraj: Do podzimních krajských voleb s ČSSD, Zelenými a nezávislými osobnostmi kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Zástupci obou uskupení to na dnešní tiskové konferenci symbolicky stvrdili podpisem koaliční smlouvy.

Hodnoty jako sociální spravedlnost, důsledná péče o životní prostředí a otevřená demokracie jsou hlavní­mi pojítky nově vzniklého uskupení SPOLU PRO KRAJ. Jeho zástupci chtějí do vedení kraje zapojit nezávis­lé aktivní občany a odborníky a přispět tak k tomu, že Královéhradecký kraj zůstane skvělým místem pro život, bez ohledu na to, ve kterém z jeho regionů žijeme.

Programové teze, společné logo a svou vizi toho, kam by se měl Královéhradecký kraj ubírat, dnes před­stavili na společné tiskové konferenci konané v malebných prostorách vinice pana Stanislava Rudolfského na Kuksu čelní zástupci kandidátky, která v podzimních krajských volbách vyhlíží silný výsledek.

„Díky kvalitní komunikaci nejen se starosty, ale také s představiteli spolků a různých organizací, v době pandemie COVID 19, se ukázalo, jak důležitá tato spolupráce byla, protože Královéhradecký kraj je třetím nejméně zasaženým regionem. V nastavené spolupráci musíme pokračovat a společnými silami podporo­vat rozvoj kraje v novém volebním období. Velmi si proto cením podpory, kterou mi vyjádřili úspěšní starostové obcí, představitelé spolků nebo významné tváře Strany zelených. Právě se Zelenými nás spojuje například zájem modernizovat oblastní nemocnice, otázka rozvoje domácí péče pro seniory nebo přesvěd­čení, že je nutné bojovat proti suchu. Jsou pro nás velmi důležitým partnerem, jehož hlas musí být na kraji slyšet. Naše kandidátní listina je složena z osob, které mají tah na branku a bohaté zkušenosti například s řízením samosprávy. Umíme problémy v našem kraji nejen pojmenovat, ale také řešit. Jsem hrdý, že mohu stát v čele tohoto skvělého týmu,“ uvedl při té příležitosti lídr kandidátky, obhajující hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

„Jedním z našich hlavních témat je odpovědná péče o životní prostředí. Zasadíme se o to, aby kraj začal být aktivnější v řešení dopadů klimatických změn. Umírání lesů a sucho posledních let plně ukazují, že naše krajina není v dobré kondici. Budeme podporovat šetrné zemědělství a obnovu druhově bohatých lesů, stejně tak i opatření na zadržování vody v krajině,“ dodává krajinný ekolog a náměstek primátora Hradce Králové Martin Hanousek (Zelení), který je na společné kandidátce dvojkou.

Sociální demokraty a Zelené na kandidátce doprovázejí nezávislé osobnosti kraje. To re?ektuje i výběr koaličního log. „Cítím se jako dlužník naší zemi a především našemu kraji, ve kterém jsem vyrůstal a prožil největší část svého života. Rád bych nabídl své zkušenosti a to především v oblasti zemědělství a vytváře­ní sebevědomé občanské společnosti,“ uzavírá vinař a radní Jaroměře Stanislav Rudolfský, jedna z řady nezávislých osobností kraje, které se koaliční kandidátku rozhodly ve společném úsilí podpořit.

Udržitelný venkov, spokojení lidé a samostatní producenti jsou základem každého kraje. Naši lidé musejí mít co nejlepší zázemí pro svoji práci i život. Musejí mít dobrou dopravní obslužnost, co nejvíce služeb dostupných v místě, kde žijí, podmínky pro jejich udržení a rozvoj. Lidé musejí mít příležitost rozvíjet své zájmy a společenský život. Venkov žije!

Součástí tiskové konference bylo i představení čtyř hlavních programových tezí a tedy i priorit, kterým se chtějí zástupci SPOLU PRO KRAJ v případě volebního úspěchu věnovat.

Spolu pro zdravou vodu, lesy a krajinu

Chceme, aby naše krajina i obce byly připraveny na změny klimatu a chemické látky nebyly běžnou součástí péče o krajinu a půdu. Voda v krajině i obcích musí zůstávat, půda musí být odolná a vzduch čistý. Naše hospodaření s krajinou a jejími zdroji musí být zodpovědné vůči budoucím generacím. Naše krajina tu je pro lidi, živočichy i rostliny!

Spolu pro kvalitu života

Chceme, aby lidé v našem kraji měli odpovídající péči. Nárok na dobrý a důstojný život musí mít i handi­capovaní, senioři, děti a rodiny se složitým zázemím. Obce v kraji musejí mít prostředky na zvyšování kvality života pro ohrožené cílové skupiny a příležitost pro udržení mladých lidí v místě. Spokojení lidé jsou srdcem obcí i kraje!

Spolu pro zachování zdravotní péče

Zdravotní péče musí být dostupná pro všechny obyvatele kraje. Poskytované služby musí být kvalitní a vyvážené tak, aby byla pokryta potřeba obyvatel kraje a nemocnice se nedostávaly do ?nančních úpadků. Musíme mít dostatek zdravotního personálu, který bude v našich nemocnicích chtít zůstávat. Zdraví je zásadní pro všechny!

Spolu pro venkov, spolky a místní produkci

Udržitelný venkov, spokojení lidé a samostatní producenti jsou základem každého kraje. Naši lidé musejí mít co nejlepší zázemí pro svoji práci i život. Musejí mít dobrou dopravní obslužnost, co nejvíce služeb dostupných v místě, kde žijí, podmínky pro jejich udržení a rozvoj. Lidé musejí mít příležitost rozvíjet své zájmy a společenský život. Venkov žije!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…