Šrámek (ANO): Do živočišné výroby se dostane víc peněz bez komplikovaných žádostí o dotace

21.10.2016 21:09

Dnes ve sněmovně ve třetím čtením prošla novela zákona o spotřebních daních, která upravuje vratku spotřební daně i pro živočišnou výrobu.

Šrámek (ANO): Do živočišné výroby se dostane víc peněz bez komplikovaných žádostí o dotace
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Ústavní většinou byl schválen komplexní PN předložený poslancem Pavlem Šrámkem vytvořený ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, který zavádí jako hlavní kritérium pro vratku intenzitu chovu.

„Jsem moc rád, že návrh prošel s tak významnou podporou poslanců napříč politickým spektrem. Návrh byl schválen 145 hlasy z 158 přítomných, nikdo nebyl proti. Do živočišné výroby se tak dostane více peněz, než bylo původně alokováno, bez komplikovaných žádostí o dotace“, okomentoval schválení pozměňovacího návrhu poslanec Šrámek a pokračoval: „Můj návrh zavádí jednu sazbu na farmu, ale tři možnosti vratky - 40%, 60% a téměř 90%, podle kritéria intenzity živočišné výroby. Ten je dán poměrem velké dobytčí jednotky na hekta“. Znamená to, že více dostanou ti, kteří mají daný poměr vyšší. „To je skutečná a významná podpora živočišné výroby. Pro dobře hospodařící zemědělce je návrh bonusový, pro špatně hospodařící nevýhodný, ale motivační, systémový, k podvodům netolerantní a navíc jednoduchým způsobem administrovatelný jak pro zemědělce, tak pro kontrolní celní správu. Kdo nemá vybalancované hospodaření živočišné a rostlinné výroby, bude mít jen základ,“ pokračoval ve výčtu výhod Šrámek a zdůraznil, že se jedná o návrh pro všechny zemědělce, tedy malé, střední i velké v duchu hesla, venkov jedna rodina, jak za 1. republiky říkával Antonín Švehla.  

Do konce června 2017 by měl fungovat model navržený poslancem Kudelou, tedy že zemědělci v rostlinné výrobě by nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Od 1.7. by mělo začít platit kritérium intenzity chovu. S přihlédnutím k odhadovaným dopadům navrhovaných opatření na státní rozpočet, se navrhuje použít tento princip do konce roku 2018. O případném prodloužení bude moci rozhodnout další politická reprezentace po analýze roku 2017. "Pokud budu zvolen poslancem v roce 2017 a budu ve sněmovně i v dalším období  udělám vše proto, aby návrh platil i v následujících letech", řekl Pavel Šrámek. 

Kritické hlasy z části opozičních lavic směřovaly pak především k tomu, že návrh je diskriminační a měl by platit pro všechny a ne jen pro jednu zvýhodněnou skupinu. „Ano, jedná se o daňovou distorzi, která se ale však nezavádí proto, aby zvýhodnila jedny podnikatele či jeden sektor hospodářství oproti jinému. Je to opatření k posílení konkurenceschopnosti české především živočišné výroby proto, že toto opatření mají i okolní státy jako Německo či Polsko, ale i naprostá většina zemí EU“, kontroval kritice poslanec. Zákon jako celek pak byl schválený 129 hlasy ze 158 přítomných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…