Šrámek (ANO): Protikuřácký zákon je komplikovaným elaborátem z Marsu

29.05.2016 14:21

Ohledně zamítnutí protikuřáckého zákona, mi dovolte pohled a zamyšlení poslance, sportovce nekuřáka, naprosto nezatíženého koaličními ani mediálními zkratkami.

Šrámek (ANO): Protikuřácký zákon je komplikovaným elaborátem z Marsu
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Náš poslanec Radek Vondráček předložil celkem jednoduchý návrh protikuřáckého zákona, který se sice nemusí zdát perfektní, ale byl by přijatelný pro nekuřáky, pro kuřáky, majitele a provozovatele restaurací, a také pro mě, zastávající liberální postoj ke svobodě rozhodování a také podnikání, protože podnikám a vím, co to je regulace, kontroly, omezení apod.

Zákon předložený do sněmovny ministrem zdravotnictví byl mnohem, a to je slabé slovo, mnohem komplikovanější. Ale i to by se dalo zvládnout. Avšak během projednávání ve sněmovně k němu bylo předloženo přes 200 pozměňovacích návrhů, čímž se tato norma stala naprosto nepřehlednou a hlavní účel, troufám si tvrdit, neplnící. Dovedete si představit provozovatele malé vesnické hospody, jak tento zákon doma studuje? Já vůbec ne, a zákony jsou tu přece pro lidi. Tvrdím, že pochopit tuto zákonnou normu v této podobě a se všemi přijatými pozměňovacími návrhy, řešící a regulující od alkoholu, přes grogy až ke kouření téměř všechno, na to musíte mít nejen právnické vzdělání, ale pracovat tak asi 10 let u nejvyššího komisaře OSN specializujícího se na všechny celosvětové druhy závislostí a lidských neduhů.

Návrh pana poslance Bendy a následné odsouhlasení tohoto de facto pro-kuřáckého opatření, který by ale především zkomplikoval život všem podnikatelům v pohostinství, byla jen poslední kapka a já a mnoho mých kolegů jsme společně s garantem tohoto zákona panem profesorem Vyzulou, řekli a dost, to už není zákon, ale paskvil.

Pro tento pozměňovací návrh, když se podíváte na výpis hlasování, hlasovali téměř všichni poslanci-kuřáci, včetně těch našich. Ti všichni de facto nechtěli, aby kouření bylo zakázáno. Následné mediální výstupy o porušení koaličních smluv, dohod, sypání si popele na hlavu, byla to chyba nebo výkřiky typu "já chci zachránit zdraví národa" apod., jsou nesmysly a marginalita.

V Poslanecké sněmovně je prostě více kuřáků a méně nekuřáků a to je fakt. Navíc je tam mnoho lidí, kteří nikdy nepodnikali, nikoho nezaměstnávali, nebyli vystaveni jako podnikatelé státním kontrolám nejrůznějšího druhu. Dovedete si představit kontrolu, kdy Vám budou v hospodě v Horní Dolní přeměřovat, zda na 25% plochy máte kuřáckou buňku?

Proto si osobně myslím, že nepřijetí této obsáhlé komplikované a pro normálního člověka naprosto nepochopitelné normy, skoro "diplomové práce o závislosti a nezávislosti", je pozitivní. Preferuji normu, jednoduchou, nediskriminační, nabízející možnosti kuřákům a nekuřákům, prostě všem lidem s jejich ctnostmi i neduhy.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…