Sršeň (STAN): Byrokracie roste, města a obce společně protestují

15.07.2015 17:12

Byrokracii v souvislosti s novelou zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů označily za neúnosnou rovnou tři organizace sdružující obecní samosprávy v České republice. Problémy spojené s nárůstem administrativy vnímají taktéž zástupci obcí i občanské společnosti v Moravskoslezském kraji.

Sršeň (STAN): Byrokracie roste, města a obce společně protestují
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Byrokracie, kterou s sebou přináší novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, je naprosto neúnosná. Komplikuje finanční podporu místních spolků, neziskového sektoru a občanských sdružení. Městům a obcím přináší spoustu administrativy navíc a ještě horší je to s byrokratickou zátěží samotných žadatelů. Právní předpis je třeba změnit,“ shodly se Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ve společném memorandu vyzývají vládu a parlament, aby právní předpis týkající se územních rozpočtů upravily.

Podle organizací, které sdružují města a obce z celé České republiky, stávající podoba zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů také zásadně zasahuje do pravomocí samospráv.  "V prohlášení každé nové vlády je, že sníží byrokratickou zátěž, ovšem nakonec nás zatíží administrativou ještě nesmyslnější," říká místopředseda Sdružení místních samospráv ČR Radim Sršeň (STAN).

Organizacím sdružujícím obecní samosprávy vadí mj. fakt, že „územně samosprávné celky mohou podle platného znění zákona poskytovat dotace místním spolkům jen na základě složitých administrativních procesů. Jejich rozsah je natolik velký, že ve finančním vyjádření mnohdy přesahuje částku, kterou samosprávy nestátním neziskovým a zájmovým organizacím poskytují – jedná se zpravidla o částky od 500 do 5 000 korun“.

„Aplikace zákona výrazně negativně až likvidačně dopadá právě na nejmenší občanská a neformální sdružení, prostřednictvím kterých se projevuje aktivita občanů. Zákon svým působením výrazně poškozuje jak venkov, tak občanskou společnost a dostupnost služeb poskytovaných nestátními organizacemi napříč celým územím ČR,“ píše se mimo jiné ve společném prohlášení.

Organizace sdružující obce proto požadují úpravu zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. „Z výše uvedených důvodů považujeme tento nárůst administrativní zátěže u drobných podpor do 20 000 Kč za naprosto neadekvátní a omezující zejména pro příjemce a požadujeme proto takovou úpravu zákona, která by poskytování těchto dotací výrazně zjednodušila,“ praví se dále v memorandu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…