Sršeň (STAN): Dopadne to tak, že naši občané přijdou o služby živnostníků a živnostníci přijdou o živobytí

05.07.2016 18:50

Petici s 1207 podpisy drobných živnostníků z Olomouckého kraje proti současné podobě zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) předali poslední červnový den na podatelnu Krajského úřadu v Olomouci člen petičního výboru a místostarosta Pivína Kamil Štětař a zastupitelka Libiny Jana Němečková z hnutí Starostové a nezávislí.

Sršeň (STAN): Dopadne to tak, že naši občané přijdou o služby živnostníků a živnostníci přijdou o živobytí
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Petici v Olomouckém kraji podpořil také místopředseda poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který uvedl, že cílem petiční aktivity, která se uskutečňuje v krajích celé České republiky, je změnit zákon o EET, především kvůli jejímu negativnímu dopadu na drobné živnostníky.

Současná podoba zákona o elektronické evidenci tržeb významně ovlivní malé živnostníky a cílem Starostů a nezávislých je prosadit změnu - aby se povinnost uskutečňovat evidenci stanovených tržeb vztahovala pouze na ty poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kteří jsou současně plátci DPH, a jejich zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc.

„Předáním petice se pokoušíme prosadit problematiku na jednání krajského zastupitelstva a vyzvat krajské zastupitele k zákonodárné iniciativě,“ vysvětluje starosta Dolních Studének Radim Sršeň. Právě starostové obcí a měst mají vážné obavy o budoucí existenci drobných podnikatelů, kteří zajišťují na mnoha místech základní síť služeb pro občany. „Mnoho živnostníků uvažuje v souvislosti se zavedením EET o ukončení své činnosti. Hlavními důvody jsou jejich věk, technologická náročnost či finanční náklady na pořízení a provoz technologie. Nemluvě o tom, že na mnoha místech Olomouckého kraje internet prostě není,“ upozorňuje Radim Sršeň. „Dopadne to tak, že naši občané přijdou o služby živnostníků a živnostníci přijdou o živobytí,“ dodal starosta.

Podle členů hnutí STAN má petice obrovskou podporu veřejnosti. Nejen v Olomouckém kraji, ale i v jiných regionech, čítaly podpisové archy více než tisíc sympatizujících živnostníků.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.