Sršeň (STAN): Regionu hrozí nejvyšší zpoplatnění vody v Evropě

08.06.2016 21:49

Také menší regionální vodohospodářská zařízení se obávají změn, které přinese navrhovaná novelizace legislativy ve vodním hospodářství. Kromě jiného budou mít změny významný vliv na nárůst cen vodného a stočného pro obyvatele.

Sršeň (STAN): Regionu hrozí nejvyšší zpoplatnění vody v Evropě
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Připravovaná novela se nás dotýká v mnoha oblastech. Cena za odběr podzemní vody se navýší o 300 procent. Poplatek za vypouštěné množství odpadních vod se pak zvedne o 500 procent,“ uvedla Helena Stoupová z Vodohospodářské společnosti Čerlinka, která zajišťuje vodohospodářské služby pro obyvatele Litovle, Červenky, Medlova, Mladče, Strukova a dalších obcí.

Podle připravované novely zákona se stane odpadní vodou i voda z dešťových oddělovačů, jejíž měření je ovšem technicky velmi těžko realizovatelné a vybudování každého takového měření je investicí v řádech statisíců korun. Například město Litovel má takových oddělovačů dvanáct.

Podaří-li se prosadit novelu vodního zákona a NV 401/2015 Sb. v připravovaném znění, bude to pro menší vodohospodářská zařízení znamenat investice například do technologie na odstraňování fosforu v řádech miliónů a následně zvýšení nákladů na provoz této energie, které se pak promítne do stočného. Zvýší se cena také vodného, podle předběžných odhadů o 22 procent.

„Paradoxní je, že čistírny, které byly vybudovány za státní peníze v posledních letech, nebudou již vyhovovat navrhovaným požadavkům a bude do nich třeba znovu investovat, tentokrát ovšem z obecní kasy,“ uvedl starosta Dolních Studének Radim Sršeň. „Dalším paradoxem je, že v době, kdy se inflace pohybuje v jednotkách procent, tak se občanům zvyšují poplatky za vodné a stočné v řádek stovek procent a stávají se tak nejvyšší v Evropě,“ dodal Radim Sršeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…