SsČR: Praha 1 směřuje k omezování svobody podnikání zaručené Ústavou ČR

02.02.2014 6:42

Stanovisko SsČR k zavedení „klidových zón" na Praze 1.

SsČR: Praha 1 směřuje k omezování svobody podnikání zaručené Ústavou ČR
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Strana soukromníků České republiky s velkým znepokojením sleduje úsilí úředníků Městské části Praha 1, které směřuje k omezování svobody podnikání zaručené Ústavou ČR. Rada Městské části má v úmyslu omezit otevírací doby podniků, jejíž prostory jsou ve vlastnictví Prahy 1, a to do 22:00, respektive 24:00 hodin. Dále má v úmyslu zavést tzv. klidové zóny, které by umožňovaly nařídit zavírací dobu i těm podnikům, které nejsou v nájemním vztahu s Městskou částí Praha 1.

Městská část Praha 1, podle písemného vyjádření ze dne 24.01.2014, zveřejněného na www.praha1.cz, ústy Ivana Solila (ČSSD) - radního pro oblast bezpečnosti, prevence kriminality, uvažované opatření odůvodňuje takto, cit. : "... Důvodem jsou především stovky osob, které se pohybují mezi podniky, posedávají na lavičkách nebo přímo na ulicích a popíjejí alkoholické nápoje zakoupené v místních nonstop provozovnách. Celou situaci zhoršují nejen tzv. krauly, tedy organizované vymetání barů a klubů pořádané pro turisty s cílem rychlé a levné opilosti, ale také vozidla taxislužby. Ty často parkují, kde se jim zlíbí, nechávají nastartované motory a pouštějí nahlas hudbu s cílem přilákat zákazníky."

SsČR si vyžádala expertní stanoviska k uvažovaným opatřením a poukazuje na jejich zřejmou protiprávnost. Vedle případného zmaření investic, které byly do provozování podniků vloženy a de facto nutnost ukončit podnikání, které bylo ale předtím povoleno, jde SsČR především o způsob, jak se hodlá úřad Městské části Prahy 1 vypořádat se stále dobrou úrovní turistického ruchu v centru našeho hlavního města. Turistický ruch tvoří páteř příjmů v této části města a je nesmyslné ho jakkoliv potírat. SsČR považuje za prioritní naopak turistický ruch rozvíjet a vytvářet tak návštěvníkům Prahy ideální podmínky pro jejich touhu k opakované návštěvě. Činí tak všechna velkoměsta.

Zevšeobecněné zdůvodnění radního Solila tak považujeme za extrémně nevhodný názor, jak problematiku bezpečnosti města řešit, mající znaky nabubřelých bolševických manýrů. Efektivní a zákonné opatření, vedoucí k zmírnění rušení nočního klidu, spatřujeme jedině v důsledné práci Městské policie a Policie ČR. Obě policie jsou pro tyto účely zřízeny.

V Praze, 29.01.2014

Za tiskový orgán SsČR, Petr Homola

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana soukromníků ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…