Staník (Úsvit): pomocná stráž Police ČR? – ANO či NE?

27.08.2014 20:39

V těchto dne proběhla médii zpráva, že ministr vnitra zvažuje zavedení civilních asistentů Policie ČR, která rozpoutala diskusi mezi lidmi, při níž řada občanů upozorňuje na negativní roli PS VB v minulosti.

Staník (Úsvit): pomocná stráž Police ČR? – ANO či NE?
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Jenže byla role péesáků jen negativní? Samozřejmě v té době kolovala řada vtipů na jejich inteligenci a nebyl to zrovna oblíbená skupina obyvatel. Je nutno říct, že v mnoha případech oprávněně. Odvíjelo se to od úkolů, které příslušníci PS VB dostávali a jedním z nich bylo i sledovat, kdo prodává zařízení domu a majetky a jestli náhodou nechce emigrovat. Pro smích ale byli jen do chvíle, než se na vsi něco stalo. Když nastal nějaký problém, požár, krádež, vražda, znásilnění a jiné, pak se šlo za Pepíkem, o kterém všichni věděli, že je to péesaák, protože je před tím s plácačkou zastavoval při silniční kontrole a byl důležitý jako komunista na Velehradě, ale Pepík věděl jak se zachovat, koho informovat a co je nejdůležitější, věděl co má udělat aby zajistil místo činu, protože jak si přečtete ve všech učebnicích kriminalistiky, stopy zajištěné na místě činu jsou neopakovatelné a pokud je někdo zničí, chybí pak při prokazování u soudu a řada pachatelů pak vyvázne bez trestu. Když potom přijela mord parta, šla první právě za tím péesákem, který věděl, kdo a s kým se kamarádí nebo kdo komu chodí za manželkou.

Nezanedbatelnou roli měli i při pořádkových hlídkách, které prováděli v místech zvýšeného nápadu trestné činnosti. Hlídali chatové oblasti, stohy slámy před bojovníky proti totalitě ale i před pyromany, na sídlištích auta před vykrádáním. Dokáži si představit členy těchto hlídek při podobné činnosti. Dokáži si je taky představit ráno u školy, jak hlídají přechod pro chodce místo policistů, kterým by se tak uvolnili ruce pro jinou práci.

Ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Základy policejní práce byly dány za Rakouska – Uherska a nikdo nic lepšího nevymyslí. Místní a osobní znalost a teplý bonz. Policie bez znalosti teritoria, lidí, kteří v něm bydlí a bez informací je hluchá a slepá.

Na otázku, zda asistenty ano či ne proto říkám ANO. Je však třeba přesně definovat, k čemu můžou být úkolováni a k čemu ne. Jejich zavedení z nás žádný policejní stát neudělá. Ten z nás dělá špiclování lidí přes telefony a emaily kvůli každé hlouposti. Policii to možná ulehčuje práci ale na úkor naší svobody.

Bc. Jaroslav Staník – lídr kandidátky hnutí Úsvit pro komunální volby v Bojkovicích

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…