Stanjura (ODS): Já bych poprosil vládní poslance, aby si našli čas a debatovali

03.05.2016 18:17

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 5. 2016

Stanjura (ODS): Já bych poprosil vládní poslance, aby si našli čas a debatovali
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Tak já rozumím, že o nepříjemných věcech se vládní koalici debatovat nechce. Já mám prosbu na pana předsedu Sklenáka. Když už jste nám zavetovali ty body, zejména podle mne důležitý bod, proč jsou vlastně vojáci v ulicích České republiky, zkuste zajistit, aby ve čtvrtek odpoledne alespoň tento týden tady byli ministři a mohli jsme se na to ptát aspoň během interpelací, ne že zase si tady poslechneme seznam čtrnácti omluvených ministrů, kteří se neuráčí přijít na interpelace.

Ten problém vážný je. To, že o tom nebudeme mluvit v rámci bodu, dobře, tak my o tom chceme mluvit v bodě interpelace, ale zrovna na této schůzi byla účast ministrů opravdu tristní, tak prosím předsedu klubu ČSSD, aby zajistil účast ministra vnitra, a předsedu klubu ANO - já na ministry nemůžu, já žádám svého kolegu, předsedu klubu, aby zajistil účast ministra obrany, protože bezesporu se přihlásíme do osudí s interpelacemi na toto téma a budeme rádi, když budeme vylosováni a na ty interpelace dojde.

A když už jsem u mikrofonu, chci říci, proč bychom nepodpořili návrh na vypsání referenda o vystoupení z Evropské unie. My jsme známi svým eurorealistickým přístupem, tím, že velmi často oprávněně kritizujeme vládu, že málo hájí národní zájmy České republiky v Bruselu. Na druhé straně říkáme úplně jasně, a vím, že to občas naši političtí odpůrci používají a chtějí mást zejména naše voliče - my si myslíme, že Evropská unie má fungovat, ale jinak než dneska, a nabízíme aktivní spoluúčast při tvorbě českých národních zájmů, aby naši ministři vždycky jenom nepřijeli z Bruselu a neslyšeli jsme tady stokrát na každé schůzi: musíme, protože Brusel chce a Brusel nám vyhrožuje. My jsme také Evropská unie. Tak já bych byl rád, aby byl také slyšet český hlas v Evropské unii, nejenom aby se vždycky vraceli ministři a premiér se seznamem úkolů, které mají doma v České republice zařídit.

Zrovna dnešní návrhy, které přicházejí z Bruselu, jsou opravdu absurdní a jdou proti vůli Poslanecké sněmovny. A mě skutečně zajímá, jak se bude stavět premiér České republiky k návrhu Komise na zavedení bezvízového styku s Tureckem, když jasná většina Poslanecké sněmovny tento krok odmítla. A co jsme slyšeli z úst premiéra? No, já se tím nebudu řídit, vláda má jiné stanovisko. Tak to tedy ne! Já myslím, že jestli se Poslanecká sněmovna usnese na nějakém jasném postoji ať už ke kvótám, nebo k bezvízovému styku s Tureckem, tak je povinností premiéra hájit tento názor nebo přijít sem a říci "navrhuji, změňte usnesení", a pokusit se nás přesvědčit, abychom přijali usnesení jiné. Ale nemůže to ignorovat.

Je pravda, že jsme to navrhovali my, ale je pravda, že bez hlasů vládních poslanců by to neprošlo. To znamená, že ta shoda byla širší a není to tak, že jsme využili dejme tomu nepřítomnosti vládních poslanců a něco jsme si prosadili. To prostě není pravda.

A zase se o tom nemá mluvit na této schůzi. Zase máme priorit já nevím kolik, třicet bodů. A já bych byl rád, aby zase ve čtvrtek tady ministři byli a odpovídali, jak se chtějí vypořádat s tím, že vláda nehodlá postupovat v Bruselu podle přání Poslanecké sněmovny. A to by skutečně měla. A já to považuji za mimořádně důležité.

Dneska to jako bod nenavrhuji, protože jsme si řekli, že dneska bude opoziční okénko, ale kdyby to bylo na nás, tak obětujeme v této chvíli naše poslanecké návrhy zákona a povedeme debatu o postoji České republiky k novým návrhům. Nebo se budeme vykupovat z uprchlíků?

Skutečně chcete, abychom se vykupovali? Kde to jsme? A ještě jsem neslyšel dneska - a měl jsem slyšet hned - hlas premiéra nebo ministra zahraničí: toto razantně odmítáme, ať to na nás ani nezkoušejí! A je ticho. A bude za měsíc schůze a pak se nám možná podaří zařadit ten bod, přijde pan premiér a přečte nám, co se v tom Bruselu stalo. Ale mě zajímá, co tam bude říkat premiér české vlády. A jestli opravdu hodlá ignorovat platné usnesení Poslanecké sněmovny.

Takže já bych poprosil vládní poslance, aby si našli čas, abychom ještě tento týden ten bod zařadili, když tady bude pan premiér, a debatovali. A pokud chce premiér ještě silnější usnesení, tak já jsem přesvědčený, že jsme schopni ještě silnější usnesení přijmout a schválit velkou většinou. A moc se těším na čtvrteční debatu o tom, jak nám zase Evropská komise kazí tu EIA. Zase jsme kapitulovali. Ale to si nechám na čtvrtek. (Potlesk poslanců ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…