Stanjura (ODS): Možnost uplatnit slevu na manželku a děti by měli mít všichni

19.01.2016 20:39

Projev na 39. schůzi poslanecké sněmovny 19. ledna 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů:

Stanjura (ODS): Možnost uplatnit slevu na manželku a děti by měli mít všichni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Chtěl bych vám představit druhý pozměňovací návrh, který naše politická strana předkládá u tohoto tisku, a to je vrácení slevy na manželku a děti pro živnostníky, kteří využívají paušály. My jsme v poslední době mnozí zaznamenali nápady paní ministryně práce a sociálních věcí, která chce penalizovat bezdětné páry tím, že jim zvýší platbu do sociálního pojištění. My si myslíme, že pokud stát chce ocenit tradiční rodiny, je to dobře, ale na to jsou lepší formy, a to je forma daňových slev. Proto jsme připraveni podpořit tento návrh zákona, který zvyšuje slevy na druhé, třetí a další děti, a to jsme deklarovali v prvním čtení, že v tom budeme hlasovat s vládou.

My se chceme společně s vámi zamyslet nad tím, jestli když dáváme daňovou slevu na manželku a děti, je správné rozlišovat, jestli je člověk zaměstnanec nebo živnostník s paušály nebo živnostník bez paušálů. My si myslíme, že ne, že je dobré to nabídnout všem.

Já bych chtěl vyvrátit všeobecný omyl, spíše nesouhlasím s interpretací, že paušály jsou pro to, aby někdo ušetřil daně. Paušály jsou proto, aby ušetřil papírování a byrokracii. Zeptejte se majitelů všech právnických osob všech firem, kdyby dostali nabídku, aby měli paušály, například ve 30 % a nebo i v 80 %, jestli by ho využili a vždycky by byli rádi s tím, že daňový základ je 80 % jejich příjmu. To bychom vybrali na dani z příjmů právnických osob. To by byly částky. Podívejte se na to u obrovských firem a teď skutečně nemířím jednoduše na některé firmy. Vezmeme si to od nejúspěšnějších firem, jako je ČEZ, Škoda Auto a podobné, jak by vypadaly daně, kdyby využívaly paušály a daňový základ by byl 20 % jejich tržeb. Já myslím, že by na tom rozpočet byl dobře. Není pravda takový ten rozšířený názor, že paušály jsou k tomu, aby měl někdo nízké daně.

Navíc tato vláda omezila využití paušálů. Dneska platí, že kdo chce využít paušál - bez ohledu na to, který, do které skupiny živností patří, tak je omezen příjmem dva miliony korun ročně. A počítejme: dva miliony korun ročně, když si řekneme ten nejvyšší 80procentní paušál, tak kolik vám zbude ke zdanění? Jestli počítám dobře, tak je to 400 tis. ke zdanění. Myslíte, že takový člověk si nezaslouží slevu na manželku a děti? Kolik je zaměstnanců, kteří mají 400 tis. hrubého? Není to zas tak hodně, když si spočtete, kolik je měsíční plat. Bezesporu ve státní správě je mnoho takových lidí. A já jim ty peníze nezávidím. Jenom říkám, že by bylo dobře, aby tu možnost uplatnit slevu na manželku, děti měli všichni. Protože někdo může chvilku podnikat, pak může být zase zaměstnaný nebo naopak. Víte, že v tom zákoně, abychom byli přesní, je tam 50 % z daňového základu uplatněných paušálem, protože někdo ze zaměstnanců má k tomu živnostenský list, má dva různé příjmy, které daní různě, takže pokud to přesáhne těch 50 %, tak nemůže využívat slevu na manželku, děti. Ten návrh je poměrně jednoduchý, ruší ten paragraf, který to znemožňuje, a já věřím, že na to získáme podporu.

A abych trochu pomohl i jedné z vládních stran, tak jsem si všiml, že někdy hluboko loni KDU a usnesení jejich stranického sjezdu, že mají prosazovat tuto změnu, nějak se k tomu kolegové nemají. Dneska se mě novináři ptali, co říkám na to, že KDU to chce přinést na koaliční radu. Já říkám: Tak my jsme rychlejší. Koaliční rada takovou změnu určitě nemůže schválit a Poslanecká sněmovna ano. Takže berte to, že jsme to odpracovali za kolegy z KDU. Je to nezvyklé, že plníte závěry stranického sjezdu jiné politické strany, ale věřím, že nebudou jediní z vládních stran, kteří náš návrh podpoří až o tom budeme hlasovat ve třetím čtení. V podrobné rozpravě se pak formálně přihlásím k číslu toho pozměňujícího návrhu. Teď jenom odevzdám, tak jak mám, panu zpravodaji dvě paré toho pozměňovacího návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu