Stanjura (ODS): Není to ani rozumné, ani racionální, ani efektivní

03.06.2016 17:12

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 6. 2016

Stanjura (ODS): Není to ani rozumné, ani racionální, ani efektivní
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já nám zkusím všem osvěžit paměť. Dnes ráno jsme měli jedno procedurální hlasování, kdy předseda poslaneckého klubu KSČM navrhl projednat registr smluv ve druhém čtení po bloku třetích čtení. Náš klub hlasoval pro. Vy jste to jako vládní většina, měli jste na to plné právo, odmítli. Takže to, že se dneska neprojednával registr smluv je rozhodnutí vládní většiny. Já ho plně respektuji.

Nejsem předkladatel ani návrhu zákona ani žádného z pozměňovacích návrhů.

Za druhé. Když si najdeme webové stránky psp.cz, půjdeme do oddílu jednání a dokumenty, najdeme si aktuální schůzi, tak si přečtěte schválený pořad schůze. V úterý 28. 6. schváleno naším hlasováním zařazení bodu 234, 235, 236. Pevně zařazeno. Pak případně body z bloku prvních čtení zákonů. Středa 29. 6. pevně zařazené body 155, 169, 170, případně body z bloku třetích čtení, odpoledne ve 14.30 pevně zařazený bod 219. To jsou body, na kterých jsme se v úterý shodli na poradě grémia Poslanecké sněmovny, které byly v úterý předloženy nám všem k hlasování a které jsme schválili. Aby mi teď říkali předsedové koaličních poslaneckých klubů, že schůze dneska končí. Použiji oblíbené slovo mého kolegy Romana Sklenáka. To je chaos. Já bych řekl, že blázinec. Pokud jste tu schůzi chtěli ukončit dnes, proč jste souhlasili a hlasovali pro pevné zařazení bodů v úterý 28. června a ve středu 29. června. Čtyři z těchto bodů předkládají zástupci horní komory. Už jsou o tom informováni, už si změnili svůj program, už s tím počítají, abychom se v pátek ve 14.03 rozhodli, že to tak asi nebude, protože se to vládní koalici nelíbí. Nechci vypočítávat, protože bych měl zbytečně moc prstů na jedné ruce, kolik opozičních návrhů se projednalo na této schůzi. Vzpomeňte si na svá mediální vyjádření. Vidím tady před sebou pana předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO, jak vždycky říká, já jsem ten, který podporuje projednávání opozičních návrhů. Ano, v televizi, v rádiu a v tisku jste pro. Jakmile ale projdete těmito dveřmi, na to zapomenete a nemilosrdně utlačujete a odsunujete opoziční návrhy k projednání. Mně to nevadí, já si nestěžuji, já nefňukám jako někteří vaši ministři, když náhodou přijdou do Sněmovny, že oni už jsou tu tři minuty a ještě jejich návrh zákona není na pořadu dne. Já nevím, jak to chcete řídit. Ten chaos je čím dál větší. Já nebudu říkat to, co mi teď řekl pan předseda poslaneckého klubu ČSSD, protože vulgární slova se na mikrofon říkat nemají, ctím jako konzervativní politik, ale kdy se změnila situace. Jste se asi sešli, poradili. (Poslanec Sklenák z lavice něco namítá. Není rozumět.)

To, že jste nezvládli hlasování o protikuřáku tou geniální fintou, podpořím pozměňovák a pak pro to nemohu hlasovat jako pro celek, to já vždycky oceňuji inovativní přístupy. To určitě ještě někdy použijeme. Bylo to poprvé a určitě ne naposled, protože to je fakt docela vtipné, a dostali jste se do procedurální pasti, kdy projednáváme to samé. A kvůli tomu měníte domluvená pravidla a domluvené termíny To je věc, kterou já podpořit nemohu. Není to ani rozumné, ani racionální, ani efektivní. A opravdu na sobě necháme štípat dříví? Já myslím, že bychom mohli mít jako komora Parlamentu nějakou důstojnost, ale většině z vás je úplně jedno, že my odmítneme návrh zákona, abychom ho tady druhý den měli znova. Nám to tedy vadí. Vždyť jste pro ten zákon mohli hlasovat. Mohli jste si ho upravit v Senátu, kde máte taky většinu, mohli jste to dotáhnout do vámi vysněného úspěšného konce. Pak jste vyrobili démonického poslance, Marka Bendu, který vám všechno zhatil, protože máme 16 hlasů, Benda začaroval a jeho pozměňovák měl podporu 94 hlasů. Výborné. Doufám, že to bude častěji, že naše návrhy získají 94 hlasů a potom pan předseda Faltýnek může říct, že pro ten zákon jako celek nebudou hlasovat. Škoda, že to nebylo u EET, to by bylo radosti aspoň v našich řadách. Já vás vyzývám, abyste schůzi neukončovali, abychom jednali podle těch pravidel a termínů, které jsme si domluvili. Jestli chcete postupovat stylem, že vládní koalice bude svolávat jednu mimořádnou schůzi za druhou, tak si nemyslete, že něco urychlíte. Na každý tlak existuje protitlak. Kromě toho, co říkal pan předseda Kováčik, tak vám klidně předvedeme a každý den budeme načítat pět hodin změny programu, až nám jednou vyhovíte a ty body projednáme. Jestli chcete, abychom zalehli na matrace, my na ně zalehneme. Já už jsem to říkal v jiném případě. Jsme poměrně odhodlaní, poměrně mladí, poměrně výkonní, ale jestli nám budete pořád tlačit do kouta, tak my se budeme bránit. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…