Stanjura (ODS): O svobodné soutěži politických stran si můžeme nechat jenom zdát

29.06.2016 14:35

Projev na 48. schůzi sněmovny 29. června 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé volební zákony a další související zákony.

Stanjura (ODS): O svobodné soutěži politických stran si můžeme nechat jenom zdát
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Chtěl bych zareagovat na vystoupení svého předřečníka.

Vondráček (ANO): Já jenom jeden poctivý dotaz vaším prostřednictvím ke kolegovi Bendovi, jak je to nyní s takovými subjekty. Nejsou regulovány vůbec? Nemusí být ani známy vůbec? Tento návrh, který je inspirován slovenskou úpravou, nemá za cíl regulovat, pouze tyto subjekty vytáhnout na světlo, protože se domníváme, že regulovat v tomto případě je téměř nemožné. Dělat si ambice zregulovat tento jev je téměř nemožné. Šli jsme tedy slovenskou cestou a snažíme se pouze o to, aby tyto subjekty byly známy. Nikdy jsem netvrdil, že to řešení je dokonalé, nicméně může přispět k transparentnosti volebních kampaní. Není zřejmě ani v našich silách rozlišit, zda je nějaká činnost činěna se souhlasem té strany. Má být přičítána do celkových nákladů? Bez souhlasu této strany? Může mít negativní nádech. Může mít pozitivní nádech. Takže tento pozměňovací návrh, který vychází ze slovenského volebního zákona je poctivou snahou alespoň pojmenovat a označit tento jev, který se v našich zeměpisných šířkách také vyskytuje. Děkuju.

Já jsem vlastně nepochopil, co nám tím chtěl říct, protože to je jeho hnutí, které tak nejčastěji mluví o tom, jak ty staré politické strany máme regulovat. A teď nám vlastně říká, že vodňanské kuře může být bez regulace, ale že to budeme všichni vědět. My to jenom tušíme. A pak jsou složitější případy. Souhlasím. Když si vezmu žluté autobusy s panem ministrem, komu to připočteme do kampaně? Vám, nebo sociálním demokratům? No já bych to připočetl vám, že jo. Ale vy říkáte: hlavně že to víme. Tak nevím, jestli je to dostatečná ambice. Pak ten návrh při tomhle tom přístupu, že budeme regulovat jenom někoho, to znamená politické strany, které mají transparentní účty, kde se všechno vidí, ty budeme tedy regulovat, a ti ostatní, kteří si mohou dovolit nekontrolovatelné a nebetyčně vysoké výdaje na kampaně, tak říkáme: hlavně že to víme, to nám stačí. A to mi nepřijde úplně vyvážený přístup k oběma skupinám. Nepochopil jsem to.

Vy zřejmě chcete, a tomu rozumím, jste financováni vlastním předsedou. On tady velmi často říká tady od mikrofonu: Jsem miliardář, jsem miliardář, taky vám půjčuji jako politické straně. Tak tomu rozumím, že vy tou cestou regulace jít nechcete, protože momentálně je to pro vás výhodné. Ale neměli bychom to posouvat podle toho, co je momentálně výhodné, ale jestli ten systém má smysl a jestli bude jakžtakž vytvářet férové podmínky pro svobodnou soutěž politických stran. A pokud nejsou k tomu podobné i ekonomické podmínky, tak si můžeme jenom nechat zdát o tom, že to je svobodná soutěž politických stran. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…