Stanjura (ODS): Pan ministr Pilný mne skoro dohnal k slzám

08.06.2017 14:05

Projev na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 k Návrhu poslanců Zbyňka Stanjury, Jany Černochové, Petra Fialy, Ivana Adamce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních:

Stanjura (ODS): Pan ministr Pilný mne skoro dohnal k slzám
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Já si přesně nepamatuji, od kdy je pan ministr financí Ivan Pilný ve funkci. Ale ten pozměňovací návrh, který reaguje na stanovisko vlády je v systému Poslanecké sněmovny od 16. května, pane ministře. A myslím, že vaši úředníci si toho mohli všimnout do 8. června. Není to něco, co bych dneska ráno vložil do systému.

Nicméně, já ten pozměňovací návrh tady představím. Je to sněmovní dokument č. 6361, k němuž se hlásím. (Opět hluk v levé části sálu.)

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Omlouvám se kolegům na levici, ale prosím, ukončete svůj hovor a sledujte pana předsedu. Prosím, pane předsedo.

Poslanec Zbyněk Stanjura: A v tom původním návrhu se číslo 13,4 - to je v té sazbě pro minipivovary u toho nejmenšího ročního výstavu mění na číslo, resp. 12 se mění na číslo 13,40. Takže to je plně v souladu s evropskou legislativou. Dosahuje ta úleva maximálně 50 %. To znamená, formálně je to v pořádku a ten návrh je potom hlasovatelný ve třetím čtení.

Druhý pozměňovací návrh, který předkládám, je sněmovní dokument č. 6558, který mění účinnost. V tom prvním návrhu byla účinnost od 1. května 2017, že ten zákon jsme podali v listopadu loňského roku. A tudíž navrhuji, aby účinnost byla jeden měsíc poté, co vyjde ve Sbírce zákonů. Zase, abychom o tom mohli hlasovat. A já tu debatu si nechám možná na (?) rozpočtový výbor, případně na třetí čtení.

Ale pan ministr Ivan Pilný mne skoro dohnal k slzám. 800 milionů. Já to číslo nezpochybňuji, i když si myslím, že je reálnějších spíš 600 milionů. Ale pracujme s tím číslem 800 milionů. To je méně, než jedno promile daňových příjmů, celkových. Méně, než jedno promile daňových příjmů. 800 milionů. Pane ministře, projděte si tiskové zprávy za minulý týden, kolik jste uvolnil za ten týden svým rezortním kolegům. Já neříkám, jestli dobře nebo špatně. Mluvím o té částce. Nechci kritizovat ty kroky, které jste udělal, že podle mě se má kritizovat ministr po prvních stech dnech, a ne po prvních deseti dnech nebo dvaceti. Já to přesně nepočítám.

Takže tvrdit, že jakýkoliv ministr financí si není schopen poradit s výpadkem 800 milionů, ukazuje, že ten ministr financí, já se omlouvám, tam nemá co dělat. A nebo ví, že si s tím umí poradit úplně bez jakékoliv práce. Odhadněte příjem daňových příjmů za rok, ať už celkových nebo podíl pro stát s přesností na sta miliony. Nejste schopni odhadnout. A pan ministr často říká, že je pravicový politik, ale snížení daní je populistické, populistické, říkal. Snížení daní je populistické. Používá argument, že bychom vyslali signál, že chceme snižovat jiné daně, ale žádný takový návrh tu není. Nechceme snižovat jiné daně. Třeba bychom mohli říci vždycky u jakéhokoliv návrhu, že pokud snížím daň z příjmu ze závislé činnosti, tak hrozí riziko, že někdo navrhne snížení daně z příjmu právnických osob a naopak. Nic takového tam není. Já jsem naopak jako předkladatel poprosil i své kolegy v rozpočtovém výboru a prosím své kolegy v Poslanecké sněmovně, pokud chtějí snížit jinou daň, ať si napíší vlastní návrh zákona a tam si to zdůvodňují.

A ten hlavní důvod. Já jsem to říkal v prvním čtení. Proč se ten... návrh je... V roce 2009 tato Poslanecká sněmovna - to jsem tady nebyl ani já, ani pan ministr Pilný - chci podotknout, pane ministře. Nebyl jsem tady ani já, ani vy, přechodně zvýšila spotřební daně v rámci tzv. Janatova balíčku na rok, možná dva. Všichni známe tu větu z těch Pelíšků. A už je to sedm let. A to je ten hlavní důvod, že jsme si řekli, že prostě, když někdo řekne, že to je dočasně na rok, dva, možná tři, a už je to sedm, tak je třeba ten slib splnit, protože tahle Poslanecká sněmovna má resp. tehdejší ministr.(?) Nekritizuji za to tuto vládu, ani předchozí vládu. Mohl bych ji kritizovat úplně stejně, protože ani jedna, ani tato, ani předchozí, ani předpředchozí vláda ten slib nenaplnila, i když to byl slib jiné vlády. To jest třeba si říct. A to je ten hlavní důvod.

A ty argumenty, že to vnímám i jako nepřímou podporu minipivovarů, to znamená těch malých firem, kterých je funkčních 347. Průměrný počet zaměstnanců je deset. To je 3, 5 tisíce zaměstnanců v malých českých firmám, které nehledají investiční pobídky. A k tomu jedno jediné číslo. 72 firem získalo v roce 2016 od této vlády investiční pobídky ve výši 12,5 miliard. Tohle je plošné pro všechny. 800 milionů, souhlasím. A proti tomu si postavte 72 konkrétních firem a schválené investiční pobídky touto vládou v roce 2016 za 12,5 miliardy korun. Porovnejte ta čísla a pak si myslím, že můžete úplně klidně ve třetím čtení tento návrh zákona podpořit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice