Stanjura (ODS): Pan premiér sebe popisuje jako tvrdého vyjednavače, my máme zkušenost docela jinou

10.03.2016 14:40

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 3. 2016

Stanjura (ODS): Pan premiér sebe popisuje jako tvrdého vyjednavače, my máme zkušenost docela jinou
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Já bych byl rád, kdyby někdo, kdo má opačný názor, nebyl nálepkován, pane ministře, nebyl nálepkován. To, že mám jiný názor např. na ty převlečené kvóty jeden za jednoho, neznamená, že je to populismus nebo že vytvářím nebo někomu nadbíhám. Já si to skutečně myslím. Není to tak, že jsem si přečetl nějaký výzkum veřejného mínění a na základě toho jsem otočil o 180 stupňů. Nic z toho není pravda. To, že tu petici podepsalo 200 tisíc občanů, je jasným důkazem toho, že to naše občany trápí a zajímá.

Já respektuji, slyšel jsem potlesk mnoha z vás, když má někdo jiný názor na tuto problematiku, ale taky vás neznámkuji, nedávám vám nálepku a nesnažím se ten váš názor karikovat nebo zesměšňovat. Nic takového nedělám.

A když už tady debatujeme, tak se chci zeptat pana ministra kultury, případně pana ministra životního prostředí, jak oni interpretují tu dohodu jeden za jednoho. A co s těmi, kteří přijdou z Turecka na území Evropské unie. Co se s nimi bude dít? Budou rozmisťováni v zemích Evropské unie. Tak to proste je. A neslyšel jsem ani od jednotlivých členů vlády ani od vlády jako celku odmítnutí tohoto principu. To, že něco přejmenujeme, přemalujeme, neznamená, že jsme našli jiné řešení. A já bych poprosil, aby náš premiér byl první, který odmítne ten folklór těch nočních zasedání. To je jenom divadlo pro daňové poplatníky v Evropské unii, že chudáci lídři mají večeři v 9, pak je zrušena, večeři v 10, je zrušena, jako by tam byli hlady celou dobu, pak někdy ve 4 ráno je tisková konference, přelomový summit. To jsme za toto volební období, jsme tady spolu necelých dva a půl roku, slyšeli asi třicetkrát, že byl přelomový summit. Deset přelomových summitů bylo k finanční krizi v Řecku a dvacet přelomových summitů bylo k migrační krizi. A výsledkem té poslední - ani pořádně nevíme, co je finanční krize, jenomže se dohodneme. Pak čtete veřejná vyjádření různých evropských politiků, kteří zpochybňují, že je nějaká dohoda, atd.

Mě docela baví, jak pan premiér sám sebe popisuje jako tvrdého vyjednavače. No tak my máme zkušenost v České republice jinou. Možná je to uvnitř české sociální demokracie, tam bezesporu tvrdý vyjednavač je, to já nijak nezpochybňuji, aspoň z těch výsledků, které vidím navenek, ale z toho, že ani jednou od února 2015, kdy jsme přijali usnesení, společně jsme ho přijali, aby vláda pravidelně informovala, ani jednou nepřišela neřekl: Navrhuji tento bod. To by měl být standardní bod na každé schůzi, dokud to usnesení Poslanecká sněmovna nezruší. Vždycky se toho doprošujeme, nakonec některé z vás přesvědčíme, zařadíme na program, přerušíme, odložíme, přerušíme, odložíme. Stejně se o tom v té veřejnosti mluví. Věřím, že se jako komise potkáváte s občany, každý den, když netrávíme od nevidím do nevidím, když jsme v Poslanecké sněmovně. První, na co se nás ptají, je tohle. To není vymyšlený problém. Takže já opakuji dotaz, pane ministře: Jak vy osobně interpretujete dohodu, pokud ta dohoda uzavřena byla, jeden za jednoho, a co se stane s těmi, kteří tedy z Turecka v rámci této dohody přijdou na území Evropské unie. To je přece klíčové. Ne, jestli se to jmenuje kvóty, trvalé, dočasné, přechodné, jeden za jednoho, dva za dva, pět za pět apod. Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce