Stanjura (ODS): Sociální demokraté tady předvádějí logický rozpor

16.10.2017 20:48

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

Stanjura (ODS): Sociální demokraté tady předvádějí logický rozpor
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové,

jsme na takovém netradičním předvolebním mítinku. Všechny strany najednou. Nevím, jak ten úřad pro dohled nad financováním, jak nám to rozúčtuje. (Smích většiny poslanců, potlesk poslanců převážně z ČSSD a z ANO.) Možná by to mohli dát těm, kteří to svolali. Ale když už jsme na tom předvolebním mítinku, tak by bylo škoda, aby opoziční politici nepřipomněli, že tady vláda ČSSD, ANO, KDU ruku v ruce vládne čtyři roky a teď se čtyři dny před volbami tváří, že jsou největší soupeři. Současně se připravují, že by případně po těch volbách, které budou tento týden, zase vládly spolu.

Ale když už jsme tady, tak můžeme klást otázky. Můj předřečník zmínil změnu úhradového poplatku za vytěžené lithium. Snížení 15krát. O tom rozhodla vláda jako celek. V roce 2016 podle čísla ve Sbírce. Tak já se chci zeptat všech tehdejších členů vlády, jak hlasovali, jak jejich ministerstva připomínkovala v připomínkovém řízení toto navýšení. Dneska to všichni chtějí zvedat a jsou to ti samí, kteří to snížili 15krát ruku v ruce ČSSD, ANO, KDU-ČSL. Ruku v ruce. Já jsem ten mail dostal taky. Prověřil jsem si to. Je to tak. My samozřejmě nezjistíme, jak který ministr hlasoval. Ale nezaznamenal jsem žádnou tiskovou konferenci po rozhodnutí vlády, které schválilo to nařízení, o skandálu, o loupeži za bílého dne. Co to je jiného než 15krát snížit poplatky? A to jsou čisté peníze, které by skončily v českém státním rozpočtu.

Sociální demokraté tady předvádějí logický rozpor. Na jedné straně říkají, my jsme zajistili, že ta vytěžená ruda se zpracuje v České republice tímto memorandem, ale současně druhou větou říkají, toto memorandum je nezávazné. Podle mě platí buď jedno, nebo druhé. Obojí dohromady nemůže platit. Pokud je to nezávazné, tak jsme nic nezajistili. Pokud jsme něco zajistili, tak to není nezávazné. Myslím, že to je úplně jasné, jednoduché a logické.

Můj předřečník před chvilkou říkal, a taky všimněte si té logiky, naši ministři chtěli hlasovat pro zrušení memoranda, a o tři věty dál říká, ale zrušení memoranda nás bude stát miliardy. Tak když obě dvě věty sloučím do jedné věty, tak řeknu, naši ministři navrhovali, abychom zaplatili miliardy. To taky není úplně logické. Místo toho abychom se ptali v této souvislosti na ty základní otázky. Jak skutečně zajistíme, aby se případně vytěžená ruda zpracovala v České republice? Jak zajistíme rekultivaci území po té, co těžba skončí?

Jak zajistíme, aby samotná těžba dopadla co nejméně na životní prostředí a občany tohoto regionu? O tom se dneska, ani včera, ani předevčírem bohužel debata nevede, a vést by se měla. To jsou vážné otázky. Kolik se bude platit za vytěžení? Kde se ruda bude zpracovávat? Jak se vytvoří fondy na rekultivaci? A jak zvolit pokud možno co nejméně škodlivý způsob těžby a zpracování?

Ale ono to odpovídá celému tomuto týdnu. Já myslím, že to je světové unikum - včera premiér vede demonstraci proti vlastní vládě. (Veselost v sále.) To jsem ještě nezažil. Ještě měli plakáty, všichni jste to viděli, a říkali: protestujeme proti tomu, co jsme tady čtyři roky dělali. Už toho máme dost. A uvědomme si, že Poslanecké sněmovně se odpovídá vláda jako celek, ne ministr průmyslu nebo ministr životního prostředí jednotlivě, ne jedna koaliční strana nebo druhá, ale vláda jako celek. A já mám pocit, že jsme tři hodiny byli buď na vládě, kde se hádají ministři, kdo za co může, nebo možná na koaličním jednání, kde se hádají koaliční politici, kdo za co může. Ale je to tím, že volby jsou za čtyři dny.

Přečetl jsem si návrh usnesení, který připravila třetí koaliční strana, asi osm, deset nebo dvanáct úkolů pro vládu. Proč ne? Ale oni v té vládě čtyři roky byli. Proč už to dávno neprosadili? Když tady někdo kritizuje surovinovou politiku státu, tak tu schvaluje vláda jako celek. Žádné jednotlivé ministerstvo, ani žádný ministr. Ale abych rozdával všem stejně, pan ministr je tady, za prvé si myslím, že ministr české vlády má dokumenty podepisovat v českém jazyce. Za prvé. Za druhé si myslím, že takový dokument mohla a měla projednat vláda jako celek a pověřit ministra podpisem. A za třetí vlastníkem licence je česká firma a s ní to memorandum není. Aby se s tím stalo něco pozitivního pro občany České republiky, tak to není úkol ani pro tuto, ani pro příští Sněmovnu, to je úkol pro příští vládu a na to nesmíme zapomenout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…