Stanjura (ODS): Teď máme čip na nic za 500 a zlepšení je, že budeme mít čip na nic zadarmo

07.04.2017 15:57

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 4. 2017 k vládnímu návrhu zákona o občanských průkazech

Stanjura (ODS): Teď máme čip na nic za 500 a zlepšení je, že budeme mít čip na nic zadarmo
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Pane ministře, musím říct, že jsem spravedlivě přiznal tu výhodu. Do teď máme čip na nic za pět set a to významné zlepšení je, že budeme mít čip na nic zadarmo.

A kromě toho pan ministr může spustit tu zakázku. Druhá výhoda. Ale pořád je to na nic. Na tom jsme se shodli. Vy jste to sice formuloval tak opatrně, tak jako mlhavě, ale když budu interpretovat vaše slova. Jinak mi řekněte, když to dneska schválíme, za měsíc to schválí Senát, pak to podepíše pan prezident, to jsme na konci června. Když spustíme zakázku, já si v září přijdu pro občanku s čipem zadarmo. K čemu mi bude v říjnu, v listopadu, v prosinci? Na kterém úřadě se tím budu moct identifikovat, aniž bych pořád neobíhal? Co si ty úřady načtou? Kolik máte těch čteček připravených? Které všechny úřady tím budou vybaveny? Budou to mít policisté, budou to mít záchranáři, bude to mít každá pošta, bude to mít každý úřad s rozšířenou působností, každá obec? Ano nebo ne? Ale máme lhůty, říkal pan ministr. Máme lhůty. Máme na to zakázku jenom. Na nic jiného lhůty nemáme. Na zakázku. Někdo už je připravený. Pan ministr říká: jsme připraveni spustit zakázku. Tak já nevím, jestli mít čip na nic zadarmo je ten správný důvod. A neříkejte, pane ministře, že s ničím nepřijdete. Minule jste řekl, že ten zákon se musí novelizovat. Tak buď platí věta z minula, a pak musíte s něčím přijít, anebo neplatí a řekněte na mikrofon, že se nemusí novelizovat a já pak mohu ten svůj návrh klidně stáhnout. Já nechci přidávat naše opoziční návrhy do toho návrhu zákona. Opravdu ne. Jenom chci vytvořit prostor k tomu, abyste si tam vy jako Ministerstvo vnitra opravili chyby, které tam jsou, abychom nemuseli znovu novelizovat zákon a nemuseli se úředníci i občané neustále učit nové a nové změny zákonů. Neposloucháte jako já občas i vystoupení vrcholných představitelů soudní moci, kteří říkají, že pro ně je v podstatě nemožné orientovat se ve spleti předpisů, zákonů, podzákonných norem, vyhlášek, nařízení, regulací atd. A co pak občané? No, a tak máme lhůty na zakázku, tak to uděláme. A co, tak to zase změníme za pár týdnů. A pak tady bude žádost: končí volební období, pojďme si na to dát tři dny nebo dva dny nebo v devadesátce možná, protože, kolegyně, pozor, bude končit volební období. To je hrozné překvapení. To jsme nevěděli. Tak, pane ministře, já vás prosím o vyjádření. (Poslanec Stanjura se obrací na ministra Chovance, který sedí u stolku zpravodajů.) A nejde mi vůbec o otevření rozpravy, vůbec ne. Bude to nutné novelizovat, nebo ne? Trváte na tom, co jste řekl minule? Nebo se změnily okolnosti a ten zákon se nebude muset novelizovat po přijetí zákona o elektronické identitě, o kterém budeme diskutovat příští týden ve středu. Ne za rok, ne za dva nebo někdy, příští týden ve středu. Takže máme dva důvody, abychom hlasovali pro. Občané budou mít čip na nic zadarmo a pan ministr může spustit připravenou zakázku. Pro nás je to málo, pokud to nevrátíme, tak budeme hlasovat proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.