Stanjura (ODS): Tento princip je přece divný... Rakouské právo započítává dokonce i podíly manželek a nikdo to neřeší

09.03.2016 11:16

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 9. března 2016 k Vládnímu návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek:

Stanjura (ODS): Tento princip je přece divný... Rakouské právo započítává dokonce i podíly manželek a nikdo to neřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Považuji za slušné vás seznámit, k čemu jsme došli na naší poradě.

Rozhodli jsme se, že nebudeme hlasovat pro tento zákon. Velmi krátce, asi bych volil tři nebo čtyři body. Za prvé tento zákon údajně přináší zjednodušení pro všechny, kteří se jím budou řídit. Přitom je o sto paragrafů delší, než stávající zákon.

Za druhé - zákon nebyl kvalitně připraven. Nejde o to, kolik bylo podáno pozměňovacích návrhů, ale to, kdo je podával. Paní ministryně se přihlásila zhruba k tvorbě sto pozměňovacích návrhů. A z 361 jsem řekl 16, pouhých 16, podali opoziční poslanci. Všechno ostatní podávali vládní poslanci.

Teď dvě věcné výhrady. Opravdu nechápeme princip kdy, pokud vy soutěžíte, podepíšete smlouvu na základě soutěže můžete zvednout cenu až o 30 %. A k tomu, a to je to, co nechápeme, pokud dáte zakázku z ruky, bez soutěže, tak můžete zvýšit cenu o 50 %. Tento princip je přece divný. Soutěž 30 %, zakázka z ruky 50 %. A ještě bych chtěl upozornit na jednu věc, o které diskutovali členové výboru pro veřejnou správu, že podle zákona... a je to správně. České firmy musí ozřejmit své vlastníky. U zahraničních to neplatí. 

To jsou hlavní výhrady, proč nebudeme hlasovat pro.

Ale minulý týden jsme tady vedli debatu o návrhu pana kolegy Plíška a slyšeli jsme silná slova z úst paní ministryně, že by hrozilo a takřka jistě by přišlo vyšetřování Evropské komise a zhrozily by sankce a nevím co všechno. A někdo se zde v rozpravě se zde zmínil o tom, jak je to v Rakousku. Udělal jsem práci za Ministerstvo pro místní rozvoj, nebo já ne, ale využil jsem studii Parlamentního institutu. Ale myslím, že předkladatel měl mezinárodně srovnat, jak to platí jinde a ne nás tady děsit.

Přesně vám ocituji z rakouského práva: "Členové spolkové vlády, státní sekretáři nebo členové zemské vlády - což v našem případě jsou rady kraje - kteří jsou vlastníky podniků, vlastníky podílových práv na určité společnosti nebo jiných podílových práv na určitém podniku, jsou povinni při nástupu do funkce nebo neprodleně po získání takových majetkových práv oznámit tuto skutečnost Výboru národní rady pro střet zájmů nebo Výboru zemského sněmu příslušnému podle zemské úpravy. Spolu s tímto oznámením musí oznámit také podílová práva svého manžela, resp. manželky. " To je velmi podobné úpravě v českém zákonu, s výjimkou partnerů. Jinak i my musíme oznamovat každoročně k 30. červnu, pokud máme majetkovou účast.

Ale pozor! "Pokud součet podílů člena spolkové vlády a jeho manžela činí více než 25 %, nesmí být takovým společnostem přímo nebo nepřímo uděleny od spolku zakázky." To je přesně to, je tam jiné číslo, pan poslanec Plíšek navrhoval 10 %, tady je 25 %. Ale v těchto 25 % je i podíl manžela či manželky. "Pokud součet podílů člena zemské vlády a jeho manželky činí více než 25 % všech podílových práv v dané společnosti, nesmí být takovým společnostem přímo nebo nepřímo uděleny zakázky od země, do které spadají." Přímo nebo nepřímo si já vykládám tak, že buď je to přímo dodavatel anebo subdodavatel - to je to nepřímo."

Rakouské právo to tedy upravuje na spolkové i zemské úrovni, dokonce započítává i podíly manželek, a nikdo to neřeší. Víme něco o žalobě Evropské komise na Rakousko? Víme o tom, že vůči Rakousku jsou uplatněny sankce díky tomuto zákonu? A dokonce je tam institut, jak se to posuzuje v případě porušení. Je tam institut, že Ústavní soud může dokonce konstatovat ztrátu mandátu.

Příště, až bude někdo argumentovat tím, že nám něco hrozí, tak bych ho poprosil, aby argumentoval přesně a podíval se k našim sousedům. Není to přes kus světa, je to standardní západoevropská země a tam to prostě platí.

Pokud jste byli proti tomuto návrhu z jiných důvodů, v pořádku, já to akceptuji. Také jsem říkal za náš klub, že to nebyla klíčová součást tohoto návrhu a také jsem to neuvedl v argumentech, proč hlasujeme proti, protože ostatní argumenty, které jsem uvedl, jsou podle mne mnohem pádnější. Ale poprosil bych, abychom tady říkali pravdu a nevymýšleli si a nevymlouvali se na Brusel a tím omlouvali své vlastní politické rozhodnutí a své vlastní politické kroky. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…