Stanjura (ODS): To bezzubé usnesení, které navrhujete, se vůbec nevypořádává se situací

01.10.2015 18:00

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 10. 2015

Stanjura (ODS): To bezzubé usnesení, které navrhujete, se vůbec nevypořádává se situací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo.

Já se nechci přít s panem kolegou Sklenákem a hledat kličky, o kterém budeme hlasovat dřív, nebo později a prohlašovat, které usnesení bude pravděpodobně přijato největším počtem hlasů. Usnesení jdou vedle sebe, nejdou proti sobě, takže i o usneseních, které jsme navrhli, a o kterých se vám hlasovat nechce, tak o těch se hlasovat bude.

Máte sice na to právo, ale není to fér - dvoustránkové usnesení psané bruselským jazykem, nesrozumitelným, patetickým hlasovat jako celek. Já navrhuji, abychom hlasovali o všech částech zvlášť, o každé části zvlášť. Samozřejmě nás můžete přehlasovat. Pak to nemůžeme podpořit jako celek. Pak nenacházíte tu velkou podporu, kterou jste deklarovali. Kdybyste o ni skutečně stáli, tak jste jednali o návrhu usnesení i s těmi, kteří mají kritičtější názor na politiku vlády než TOP 09. Vy jste si dopředu vybrali k diskusi ty, o kterých jste předpokládali, že je to jejich legitimní politický postoj, který je vládě bližší. My ostatní jsme se o tom společně odpracovaném usnesení dozvěděli, když jsem ho dostal na stůl od paní poslankyně Chalánkové, která jediná mi ho předala, někdy v 15.35, což je před 66 minutami.

Požádali jsme proto o pauzu, abychom se mohli o textu poradit. Takže příště, až tady budeme srdceryvně říkat, jak jsme to společně odpracovali, tak vyjmenujte, kdo to společně odpracoval, a řekněte, proč ti ostatní neměli možnost do toho textu vstupovat. Vy jste to celé napsali a já přejíc si, aby tak bylo naposled, abych vzal dikci vašeho, a vnímajíc obavy sociální demokracie o tom, jak dopadne některá část hlasování, a připomínajíc, že toto jednání jako obvykle o zahraniční politice vyvolala opozice.

Vláda vůbec neplní usnesení z února, aby nás pravidelně informovala. Jenom když vás přesvědčíme, tak pod navrženým bodem opozice někdy přijaté hlasy, že se to dostane na pořad. Já věřím, že to bude příště jinak, že příště přijde vláda sama a nebudeme se muset vlamovat a navrhovat mimořádné body, a pak teprve budete plnit usnesení, které jsme přijali už v únoru.

Toto bezzubé usnesení, které navrhujete, které se vůbec nevypořádává se situací, která nastala, s tím, že vláda nebyla schopna naplnit usnesení a mandát Poslanecké sněmovny z února, nic neřeší. Ale vychází z toho, že se to bude líbit v Evropě, tak rozumím tomu, kdo a jak to stvořil a čemu se chtěl vyhnout. Ale problém neřešíme. V zásadě akceptujeme to, že jsme byli přehlasováni. Úplně jste se v debatě vyhnuli rozkrytí pozice státního tajemníka, který v rozporu s tím, co říkal pan ministr vnitra, a já nemám důvod mu nevěřit, říkal: my jsme to věděli, my jsme věděli, my jsme to úmyslně přesunuli, my jsme věděli, že Poláci nebudou s námi, my jsme věděli, že nás přehlasujou, ale my jsme to takhle připustili. Současně jste se vy tady tvářili, jak za to budete bojovat do posledního dechu. A tímhle tím usnesením, které pravděpodobně, když vycházím z toho, kdo se na jeho přípravě podílel, nic nevyřešíme. Ten problém odložíme. Ano, je to opravdu takové evropské, hezké, bruselské, nic neříkající usnesení. (Potlesk poslanců ODS. Poslanec Jandák se aktivně hlásí před řečnickým pultem o faktickou poznámku.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…