Stanjura (ODS): Uložme srnkám povinnost nosit reflexní vesty

31.03.2014 6:24

Jestli někdo stále věřil, že strana ANO je pravicová, vyjádření ministra dopravy Prachaře musí každého vrátit do reality. Skutečná pravicová strana by nenavrhla nesmysl, jakým je povinné reflexní oblečení pro chodce.

Stanjura (ODS): Uložme srnkám povinnost nosit reflexní vesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Ministerstvo dopravy plánuje uzákonit povinnost nošení reflexních prvků pro chodce pohybující se v nočních hodinách na vozovce. Cílem má být snížení počtu mrtvých.

Tento bohulibý čin zapomíná na jednu zásadní věc. Lidé nejsou ovce. Každý průměrně inteligentní člověk ví, že v noci je tma a ve tmě je špatně vidět. Jestliže se rozhodne hazardovat se svým životem a neosvětlený se procházet po ulici, jeho rozhodnutí. Nehledě na to, že existuje množství jiných způsobů, jak být ve tmě viditelný. V tomto případě ohrožujeme pouze sebe sama.
 
Zároveň je nesmyslná představa, že stačí zákon a všechno se změní. Hazardéři, kteří si tohoto rizika nejsou vědomi nyní, své chování nezmění. Policie má dost jiné práce, než objíždět silnice mezi vesnicemi a šikanovat chodce za chůzi bez správného vybavení. V důsledku pouze vznikne další bezzubý zákon bez jakékoliv možnosti jeho vymáhání. Je to stejné, jako uložit tutéž povinnost srnám. Budeme mít zákon, který nikdo nebude respektovat, ani vymáhat.
 
Správným směrem by měla být větší osvěta a to již na základních školách. Prevence, místo represe. Tato vláda se však vydává zdánlivě jednodušší cestou represe. Všichni jsme podezřelí a neschopní se o sebe postarat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě