Stanovisko Strany zelených k humanitární situaci v Sýrii

23.10.2014 10:33

Konflikt na území Sýrie nadále eskaluje a humanitární situace zdejších obyvatel, stejně jako řady dalších postižených krizemi na Blízkém východě a v severní Africe, je katastrofální. Strana zelených (SZ) proto vyzývá vládu ČR, aby přijala svůj díl odpovědnosti a poskytla účinnou pomoc části potřebných.

Stanovisko Strany zelených k humanitární situaci v Sýrii
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Česká republika patří mezi země, které přenechávají odpovědnost za osudy uprchlíků na jiných státech EU a do řešení problému se dosud téměř nezapojila. Zatímco osm evropských zemí v prvním čtvrtletí tohoto roku nabídlo pomoc tisícům uprchlíků a dalších osm stovkám, ČR jako středně velká země pouze desítkám z nich. Poměr úspěšných žádostí zde navíc činí 28 %, což je hluboko pod evropským průměrem činícím 44 %[1]. V ČR přitom již existuje koncepce národního přesídlovacího programu[2], ze které je možné při poskytování účinné a koncepční pomoci uprchlíkům vycházet.

“Česká republika je zemí, do které ročně dorazí pouze několik stovek žádostí o udělení azylu. Máme přitom potřebné kapacity i zázemí, abychom přijali přinejmenším tisíc nejvíce ohrožených syrských uprchlíků. Mnohem hůře vybavené Bulharsko oproti tomu v tuto chvíli hostí několik tisíc uprchlíků ze Sýrie ve zcela nevyhovujících podmínkách. Vyzýváme proto Vládu ČR, aby se konečně zapojila do řešení problému,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně SZ.

Jen za poslední rok usilovalo o mezinárodní ochranu v EU bezmála 59 000 Syřanů prchajících před nejhorším ozbrojeným konfliktem dneška. Ti, stejně jako uprchlíci ze zemí severní Afriky, obvykle využívají nebezpečných cest přes Středozemní moře.

“U břehů Evropy za posledních dvacet let zahynulo bezmála 20 000 uprchlíků. Tisíce lidských životů mohlo být ušetřeno, kdyby Evropa otevřela své hranice pro všechny, kteří podle mezinárodních úmluv mají na ochranu právo, a dala těmto lidem šanci začít nový a důstojný život. Pevnost Evropa není řešením a nebude jím ani nikdy v budoucnu,” dodává Michal Berg, člen předsednictva zelených.

Zelení proto požadují větší spoluodpovědnost jednotlivých států EU za poskytnutí ochrany uprchlíkům, vytvoření bezpečných a legálních cest pro vstup na území EU bez převaděčů, posílení možnosti žádat o azyl na ambasádách v zemi, odkud uprchlíci pocházejí, stejně jako podporu pro sjednocování rodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…