Stárková (ČSSD): Plzeňské nové divadlo a bazén v Sušici... Co je spojuje?

04.04.2014 8:52

Stává se zvykem, že cena vysoutěžené veřejné zakázky je během stavby navyšována. Často až o 20 % ceny, jak umožňuje za určitých pravidel zákon.

Stárková (ČSSD): Plzeňské nové divadlo a bazén v Sušici... Co je spojuje?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Stavba nové budovy plzeňského divadla již stála místo náměstka primátora Petra Runda z ODS, kterého zastupitelé v lednu z funkce odvolali za špatný dohled nad investicí. Následně na březnovém jednání zastupitelstva ponechali v platnosti usnesení o navýšení ceny na divadelní technologie, ale proplacení 21 miliónů korun za již hotové výkopové práce a odvoz zeminy odmítli.

Sušický bazén se také blíží k dokončení a také má vícenáklady…

Stejná firma, jako staví plzeňské divadlo – Hochtief, v těchto dnech finišuje s pracemi ještě na jiném místě v našem kraji. Staví aquacentrum v Sušici a má také problém s vícepracemi jako v Plzni.

O zakázku stavby plaveckého areálu v Sušici se ucházelo dvanáct firem. Hochtief byl nejlevnější a zavázal se stavbu realizovat za zhruba 114 miliónů korun, přičemž bylo investorovi, tedy městu Sušici, následně předloženo několik dodatků k původní smlouvě. Ten poslední, který zmiňuje navýšení ceny o cca 10 miliónů korun, odsouhlasilo patnáct sušických zastupitelů. Proti byli pouze zástupci ČSSD.  

Bazén bude nakonec stát více než 136 mil. korun, tedy o 22 mil. korun více, než byla původní vysoutěžená cena!

Rozdílný pohled zastupitelů

Zatímco plzeňští zástupci města peníze navíc odmítají zhotoviteli stavby proplatit, v Sušici ochotně vícepráce proplácejí. A to i přesto, že většinu důležitých rozhodnutí, jako je schválení projektu, výběr zhotovitele a smlouvu o dílo schvalovala pouze rada města, nikoliv zastupitelstvo. Je zarážející, že voleným sušickým zástupcům stačí k rozhodnutí o deseti milionech pouze jednoduchý seznam prací, vše na jednom listu papíru.

Z dodaných podkladů nebylo zřejmé, co jsou „vícepráce“ a co „méněpráce“. Zastupitelé neznali ani orientační ceny prací. Nikoho nezajímala informace, které práce již provedeny byly a mají být tedy zaplaceny zpětně... Zastupitelstvo nedostalo ani zprávu technického dozoru investora.

Místostarostka Věra Marešová (Sušičtí) argumentovala, že původně schválená cena stavby byla v roce 2011 až 150 mil. korun, a že nízkou vysoutěženou cenu je možno podle zákona o 20 % navýšit.

Zastupitelé, kteří zvedli ruku pro 10 milionů navíc, si zřejmě neuvědomují, že rozhodují o financích nad rámec původní ceny veřejné zakázky, o kterou se v Sušici ucházelo výše zmíněných dvanáct stavebních firem. Dnešní cena díla je vyšší, než byly nabídky jiných uchazečů.

Dovolím si na tomto místě vyjádřit obavu, že celá zakázka může být zpochybněna kontrolními orgány a město Sušice by mohlo být pokutováno. Také z tohoto důvodu jsem opakovaně žádala, aby rozhodnutí a hlasování zastupitelů bylo do zápisu uvedeno po jednotlivých jménech.

Plzeň i Sušice chtějí investici dokončit podle plánu. Zhotovitel Hofchtief hraje o čas - ví, že volení zástupci si ostudu udělat nechtějí. Plzeň by mohla ohrozit projekt Evropské hlavní město kultury v roce 2015. V Sušici jde o splnění volebního slibu ODS. Stavba je bez dotace, tedy město ji hradí plně ze svého rozpočtu a je zatížena vysokým úvěrem.

Otázkou je, kam až může hra zajít a kdo to všechno v případném sporu zaplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milena Stárková - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…