Starosta Jiraský: S nadějí hledíme do budoucnosti

02.01.2021 16:42

Novoroční slovo starosty Vysokého Mýta.

Starosta Jiraský: S nadějí hledíme do budoucnosti
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

Vážení a milí spoluobčané, s nadějí a očekáváním, ale i s určitými obavami hledíme do budoucnosti. V životě přichází plno nepředvídaných událostí. O tom jsme se přesvědčili v uplynulém roce, kdy se objevily první zprávy o epidemii ve Wuchanu, ale téměř nikdo neočekával, že virus během několika měsíců zasáhne celý svět. Najednou jsme se ocitli v neznámé situaci, na kterou jsme nebyli připraveni. Čínská chřipka a protiepidemická opatření ze dne na den proměnily náš způsob života. Mnoho věcí, které jsme ještě před rokem brali jako samozřejmost, nyní už takovou samozřejmostí není.

Koronavirová krize přinesla překvapivě i určitá pozitiva. Už při prvních vládních opatřeních vyvolala v lidech pocit sounáležitosti, zájem o dobrovolnictví a mezigenerační solidaritu. Vážím si toho, že jste se zapojili i vy, obyvatelé Vysokého Mýta. Patří vám za to můj obdiv a poděkování.

Přeji si, aby nám solidarita a sounáležitost vydržely. Buďme, prosím, vůči sobě navzájem stále zodpovědní a neohrožujme lehkomyslným jednáním svoje zdraví ani životy ostatních lidí. Vydržme. Snad už nebude dlouho trvat, a i díky očkování budeme vůči této nemoci imunní. Přeji si, abychom byli odolnější i vůči nejrůznějším zprávám, které se kolem koronavirové krize vyrojily.

Každá doba má své hrdiny, kteří si zaslouží naši úctu a vděk. Velké poděkování patří zdravotníkům, zaměstnancům sociálních služeb, policistům, hasičům, učitelům, prodavačkám a všem dalším, kteří zajišťují fungování služeb ve městě. Za spolupráci a úsilí ve složitých podmínkách děkuji rovněž svým kolegům radním a zastupitelům, členům výborů a komisí i zaměstnancům městského úřadu, škol, městských organizací a firem.

Přelom roku je tradičně obdobím bilancování. Z pohledu města byl uplynulý rok i přes koronavirovou krizi úspěšný. Můžeme konstatovat, že i přes propady pravidelných příjmů, které nakonec vyrovnala kompenzace od vlády, dopadne hospodaření roku 2020 tak, jak jsme předpokládali. Daří se nám i v investiční činnosti. Za největší počin minulého roku v této oblasti, s přesahem do dalšího desetiletí, považuji dokončení infrastruktury pro stavbu rodinných domů v lokalitě za pivovarem. Dnes už jsou stavební pozemky téměř všechny prodané a naším dalším plánem je výstavba bytových domů. Velkou radost mám také z povedené rekonstrukce ulice Generála Závady, ze zdařilé modernizace sálu Šemberova divadla, z revitalizace Masarykových sadů, z rekonstrukce hospodářského pavilonu Mateřské školy Čtyřlístek a dalších akcí.

Na rok 2021 jsme připraveni. Městský rozpočet jsme sestavili tak, že s poklesem daňových příjmů podle zákona schváleného poslaneckou sněmovnou počítá. Jsem rád, že hospodaříme zodpovědně a na investice máme našetřeno. Finanční rezerva, která je přes sto milionů korun, nám letos umožní uskutečnit stavby a opravy, které máme připravené. Největší investiční akcí bude první etapa revitalizace území bývalých vojenských kasáren a z hlediska významu bude následovat dokončení modernizace Šemberova divadla.

Vážení a milí spoluobčané, na prahu nového roku vám přeji především pevné zdraví, mnoho optimismu, spokojenosti, štěstí i úspěchů. Ať se vám vyhýbají neštěstí a nemoci. A ať je rok 2021 lepší než ten předchozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

23:08 Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k úspěšnosti dětí při přijímacích zkouškách na stře…