Starosta Kravař Vomáčka: Hanča a Tonča versus Veřejné finance

04.03.2016 7:36

V nedávné době se opět média věnovala kauze Hanča a Tonča. Většina čtenářů ví, že se jednalo o dvě české občanky, které byly v březnu 2013 uneseny a v březnu 2015 propuštěny. Dle informací médií přejížděly z Iránu do Indie. Následně pak byly drženy v Pakistánu, resp. Afghanistánu.

Starosta Kravař Vomáčka: Hanča a Tonča versus Veřejné finance
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

I já jsem patřil mezi ty občany, kteří tuto kauzu sledovali a byl jsem rád, když se zhruba po dvou letech tyto naše dvě spoluobčanky objevily na území naší republiky.
Co mne ale překvapilo, tak to byla nedávná informace, která se opět díky médiím dostala na světlo světa a to, že Vláda ČR zaplatila únoscům (teroristům) za propuštění těchto dvou Češek 150 milionů korun. A proč že mne tato informace překvapila? No hlavně jsem slyšel několikrát pana ministra zahraničních věcí, který do kamery tvrdil, že ČR s únosci a teroristy nejedná a nevyjednává.Během několika dnů ovšem bývalý ministr vnitra a dnes senátor ze stejné politické stáje jako dnešní pan ministr zahraničí a to pan Fr. Bublan prohlásil v Událostech a komentářích na ČT 1, že všechny státy včetně USA s teroristy jednají a platí výkupné. Tak jsem si řekl: “Tak jo, asi se platí a vyjednává, ale občanům se to zamlčuje a mediálně se politici tváří, jací to jsou tvrďák, no, skutek utek.“

A jako správce veřejných financí, jsem se začal ptát sám sebe, jak se asi při vyplácení veřejných peněz jako výkupného za naše občanky postupovalo. A že o p řísnosti ohledně nakládání s veřejnými prostředky jalo starosta něco vím ( ostatně každý, kdo pracuje v jakékoli státní nebo samosprávné instituci ).

1. Nikdo neví odkud se tyto peníze vzaly.
No, jestliže se jedná o veřejné prostředky, tak se domnívám, že musely být někde na účtě nějaké státní instituce.

2. Výdaj ve výši 150 milionů Kč je opravdu velký výdaj a tak bych očekával, že v rámci boje proti korupci bude vyhlášeno výběrové řízení na tuto zakázku – zajištění propuštění dvou Českých občanek a tato výzva bude zveřejněna na tzv. profilu veřejného zadavatele – když platila Vláda ČR. Ale to je spíše otázka ÚOHS - Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, ne?

3. I kdyby veřejná soutěž nebyla vypsána, tak z nějakého státního účtu musela zmizet částka 150.000.000,- Kč. (Nevěřím, že by se jednalo o platbu v hotovosti, to snad zákon zakazuje v takovéto výši.) Když dnes vkládáte nebo vybíráte v České spořitelně a.s. částku vyšší než 1.000 Euro, pokladní po Vás chce občanský průkaz, to jen pro ilustraci.

4. Aby částka 150 milionů mohla být řádně proplacena, musí k tomu být přeci doklad. Všichni víme o jaký doklad se jedná – o fakturu. Sice to možná zní divně, ale faktura by opravdu dle zákona o účetnictví měla být jako nedílná součást platby.

5. Asi se některým čtenářům nebudu divit, když si řeknou, že se“to dělá jinak“ a peníze se předávají v hotovosti. Tak jo, ale v tom případě přeci protistrana obchodu musí podepsat tzv. příjmový doklad.

6. Myslím ale, že si „starosti“ dělám naprosto zbytečně. Je přeci veřejně známo, že za propuštění stála humanitární organizace iHH. A že tudíž faktura Vládě ČR nebo podepsaný příjmový doklad bude od této instituce. A kontrolní orgány jako je finanční úř ad, finanční ředitelství, NKÚ a podobně tuto transakci velmi brzo zjistí a osvětlí.

Vážení čtenáři, opravdu jsem se nezbláznil. Jen jsem se nad výše uvedenou kauzou zamyslel z jiného pohledu, než jestli se dvě Češky podařilo nebo nepodařilo zachránit. A sice z pohledu člověka, který s veřejnými prostředky nakládá a neustále je kontrolován, kontrolován a kontrolován a při těchto kontrolách musí dokládat transparentnost každé vydané koruny (pro pobavení k popisované kauze - zanedlouho začnou mít obce povinnost zveřejňovat každou smlouvu nad 50 tisíc korun).

A věřte, že mi opravdu nejde o částku, která za propuštění byla zaplacena (proto jsem se vyhnul komentování například dopisu malého postiženého Míši Vládě ČR, jestli má unést svou mámu nebo tátu, aby měl peníze na léčení).

Vít Vomáčka, starosta obce Kravaře v Čechách

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích