Starosta Pikrt: Ke zrušení Vojenského újezdu Brdy říkám jasné NE

02.03.2014 7:35

Stanovisko starosty Příbrami Pavla Pikrta ke zrušení Vojenského újezdu Brdy.

Starosta Pikrt: Ke zrušení Vojenského újezdu Brdy říkám jasné NE
Foto: archiv PP
Popisek: Ing.Pavel Pikrt (ČSSD), starosta města Příbram

Jaký mám názor na rušení vojenského újezdu Brdy?

Co se týče zrušení Vojenského újezdu Brdy, zastávám zásadní názor založený na dvou principech. Prvním principem je v žádném případě Vojenský újezd Brdy nerušit. Druhým pak nerozdělovat území Brd na část středočeskou a plzeňskou a ponechat Brdy pod Středočeským krajem. V tomto názoru jsem naprosto v jedné linii s hejtmanem Středočeského kraje MVDr. Josefem Řihákem a dalšími starosty podbrdských obcí Středočeského kraje.

Proč má být podle mého názoru Vojenský újezd Brdy zachován?

Nikdy jsem ani já, ani moji kolegové starostové neviděli žádné ekonomické analýzy, které by ukazovaly na nutnost Vojenský újezd Brdy rušit. Pouze zachování VÚB a přítomnost armády v tomto prostoru dokáže v této době zajistit ochranu unikátní přírody včetně zajištění kvalitní pitné vody. Území Brd je na rozdíl od jiných takřka neosídlené a pozemky jsou vykoupeny státem a nepodléhají restitucím. Změna katastru a přechod na Chráněnou krajinnou oblast nezajistí to, aby zde nebyla prováděna výstavba. V prostoru Brd se taktéž nachází obrovské množství nevybuchlé munice a pyrotechnická očista od ní bude velmi nákladná.

V pondělí 3. 3. 2014 proběhne na Valdeku setkání ministra obrany Martina Stropnického s hejtmany Středočeského a Plzeňského kraje a se starosty sousedících obcí s Vojenským újezdem Brdy. Od tohoto jednání očekávám, že materiál nebude předkládán do jednání Poslanecké sněmovny v již navrhovaném stavu, a že se o budoucnosti Vojenského újezdu Brdy bude i nadále jednat.

Starosta Příbram Ing. Pavel Pikrt

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…