Starostka Kleslová píše ministru vnitra: Chybí mi manuál pro konfliktní situace s uprchlíky

16.12.2015 14:03

Radmila Kleslová, starostka městské části Praha 10, dnes zaslala ministru vnitra Milanu Chovancovi otevřený dopis, jehož plné znění zveřejňujeme:

Starostka Kleslová píše ministru vnitra: Chybí mi manuál pro konfliktní situace s uprchlíky
Foto: red
Popisek: Radmila Kleslová (ANO)

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás jako starostka Městské části Praha 10. Velmi mě znepokojuje současná situace související s uprchlickou krizí a teroristickými útoky v Evropě. V  tomto kontextu je pro mě nepochopitelný nedostatek kvalifikovaných informací a součinnosti ze strany centrálních orgánů státní správy. Městská část Praha 10 je co do počtu obyvatel srovnatelná s krajským městem. Většina občanů má obavy o sebe a o své blízké, což je patrné na prudkém nárůstu žádostí o vydání zbrojních průkazů a nákupu zbraní. Ráda bych přispěla ke zmírnění těchto obav, ale to lze jen těžko, neumím-li občanům odpovídat na jejich časté dotazy, protože nedisponuji potřebnými informacemi.

Jako starostka bych ze strany Vašeho ministerstva ocenila následující:

  1. Manuál pro řešení konkrétních situací, s jakými se občané mohou setkat v souvislosti s běženci – jak mají komunikovat, na co si dát pozor, jak se k běžencům chovat, jak jim případně pomoci či kam se obrátit, pokud mají pocit ohrožení. Tento manuál by měl obsahovat i poučení o historii, způsobu myšlení a kultuře národů a zemí, ze kterých migranti přicházejí. Zároveň by měl být zpracován variantně s ohledem na různé cílové skupiny podle věku a sociálního zařazení.

  2. Manuál pro výjimečné a konfliktní situace, které mohou nastat, selžou-li veškerá preventivní opatření – měl by obsahovat popis a způsoby řešení možných konfliktů od obyčejných potyček až po případný teroristický útok a stanovení konkrétních odpovědností kompetentních osob a orgánů včetně spojení, aby občané v takové situaci věděli, na koho se obrátit o radu, pomoc či podporu a hlavně, jak se takovým situacím pokud možno vyhnout.

  1. Kontakt na odpovědné osoby z Vašeho ministerstva, které by nám, komunálním politikům, poskytovaly potřebné informace a účastnily se s námi práce v terénu – například na besedách, kde bychom občany společně seznámili s výše zmíněnými manuály, poskytli jim požadované informace, odpovědi na jejich dotazy a hlavně pocit jistoty, že se staráme o jejich bezpečí.  

  2. Pravidelné informace o pobytu či pohybu imigrantů v naší městské části z důvodů předcházení možným konfliktům pomocí včasné komunikace a nástrojů případné integrace (jako jsou například pracovní příležitosti).

V souvislosti s jednáním Bezpečnostní rady státu 8. prosince očekávám, že komunální politici nebudou opomenuti při tvorbě postupů a manuálů odpovídajícím jednotlivým bezpečnostním stupňům, o jejichž zavedení rada rozhodla. Minimálně požaduji, abychom byli o obsahu těchto manuálů vhodnou formou informováni, samozřejmě se vším respektem  k režimu utajovaných skutečností. My, komunální politici, jsme v první linii. Bohužel, dosud jsme byli zcela opomíjeni. Nikdo z kompetentních a odpovědných osob Vašeho ministerstva s námi o těchto závažných tématech nejednal. Já i moji kolegové budeme samozřejmě nápomocni nejen při preventivních opatřeních, ale i v případech krizových situací.

Děkuji za pochopení a vstřícnost.

Přeji Vám klidné vánoční svátky a hodně štěstí a zdraví v roce 2016.

JUDr. Radmila Kleslová

starostka Městské části Praha 10

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…